Det är särskilt glädjande att det sker satsningar på kvinnors löner. Men våra medlemsgrupper barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor är fortfarande felavlönade. I år, när rapporter visar att kommuner, landsting, samt vissa privata vårdgivare och statliga arbetsgivare har mycket god ekonomi, finns möjlighet och utrymme att rätta till detta.
Under de senare åren har Vårdförbundets medlemmar sett löneökningstakten bromsa och stanna av. Vi har en lönemodell som ger utrymme för att arbeta med lokal lönebildning kopplat till lokala förutsättningar. Det ger fler inflytande över lönebildningen men det ställer också krav. Det ställer krav på arbetsgivaren att formulera och utveckla sin personal- och lönepolitik. Det avtal vi tecknade 2005 innebär ett garanterat utrymme på två procent men bör ge betydligt mer om arbetsgivaren verkligen följer avtalet och dess intentioner.
En yrkesgrupp vars löner har ökat är undersköterskorna. De är mycket väl värda sin lön. Men att man satsar på att uppvärdera en yrkesgrupp behöver inte innebära att löneutvecklingen för andra yrkesgrupper stagnerar. 2006 var ingångslönen för en nyutexaminerad sjuksköterska i snitt 18 000 kronor per månad. Det kan inte vara meningen att man efter tre års högskolestudier ska ha den ingångslönen. En maskin- och motoroperatör får till exempel 18 600 kronor i månaden i minimilön efter avslutade gymnasiestudier på fordonsteknisk linje.
Om inte kunskap värderas rätt och om det inte finns utrymme för en god löneutveckling finns det en risk att många inte väljer att vidareutbilda sig. Då tappar vården i kompetens och utvecklingsmöjligheter. En felaktig lönesättning kan i värsta fall äventyra säkerheten och kvaliteten i vården
Just nu har Vårdförbundet mycket allvarliga samtal med Sveriges Kommuner och Landsting samt de lokala arbetsgivarna. Trovärdigheten för avtal som bygger på samsyn och långsiktighet avgörs med utfallet av den nu pågående löneöversynen.
Utbildningen till barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor kräver minst tre års studier på högskola eller universitet. Samtliga yrkesgrupper har egen legitimation enligt Socialstyrelsens regler. Med legitimationen följer ett personligt yrkesansvar. Vi bidrar med våra kunskaper och vårt yrkesansvar till ett gott resultat i vården. Det måste avspeglas i lönen.
Ann-Sofie Togner
Ordförande i Vårdförbundet,
Avdelning Kalmar län
Uppvärdera kompetens!
Under våren har vi följt de centrala avtalsrörelserna och sett hur nya avtal har slutits. Det som skiljer sig från andra år är att det garanterade utfallet blivit högre än på länge.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.