Vår ambition är att alla elever ska nå målen i grundskolan. Ett steg mot detta är att till år 2020 halvera antalet elever som är obehöriga till gymnasiet. Eftersom forskningen om barns tidiga lärande visar att barn som har gått i en kvalitativ förskola lyckas bättre i skolan är vår första utgångspunkt att alla barn ska ha rätt till en bra förskola. Vi vill investera i förskolans kvalitet, främst i personalens kompetens.
ALLA BARN ska ha rätt till förskola oavsett om deras föräldrar arbetar, är arbetslösa eller är föräldralediga. Denna rätt vill vi successivt utöka från dagens 15 timmar per vecka. Som ett första steg mot en avgiftsfri förskola föreslår vi allmän förskola redan från två års ålder, vilket innebär en avgiftssänkning med 5000 kr per barn. Vi vill också tidigarelägga skolstarten med ett år genom att göra förskoleklassen för sexåringar obligatorisk.
ARBETSLÖSHETEN för unga som inte har en slutförd gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög som för dem som har det. Därför föreslår vi att samma skolplikt som idag gäller för grundskolan ska gälla för gymnasieskolan upp till 18 års ålder. Nästan alla ungdomar börjar redan i dag på gymnasiet men ungefär en av tio hoppar av. Det går att stödja och motivera dessa ungdomar till att genomgå utbildningen, men det kommer att krävas mer resurser. En bra studiemiljö, stärkt elevhälsa och investering i lärarna är nödvändigt. På sikt ska alla under 25 år ha en gymnasieexamen. Därför föreslår vi ett utbildningskontrakt som innebär att arbetslösa ungdomar först och främst ska ta sin gymnasieexamen, så att de därefter kan få jobb.
Vi socialdemokrater står upp för en skola som ger alla rätt till de kunskaper som krävs på dagens och framtidens arbetsmarknad. Därför är vi framtidspartiet i svensk politik. Att Sverige når en världsledande utbildningsnivå är nyckeln till framtidens jobb men också till unga människors frihet att forma sina egna liv. Därför är uppdraget att säkra alla ungas rätt till en ordentlig utbildning inte bara något vi har råd med - det är det som gör oss rika.
Ibrahim Baylan,
utbildningspolitisk talesperson (S)
Johan Löfstrand,
riksdagsledamot (S)
Utbildning är vägen till jobb
Sverige står idag inför stora framtidsutmaningar. Cirka 400 000 människor är arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten ligger omkring 25 procent. Allt fler ungdomar lämnar skolan utan fullständiga betyg. Därför har vi presenterat flera förslag för hur vi i Sverige bör möta framtidens utmaningar på utbildningsområdet. Vår kongress i april ska fatta beslut om dessa förslag och sätta nya utbildningspolitiska mål som vi tror att Sverige måste klara för att vi även i framtiden ska kunna konkurrera.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.