Utbildning för landsbygdskommuner

De val som nu är avklarade kommer att ge nya och gamla politiker uppdraget att på bästa sätt förvalta väljarnas önskemål om hur vi med gemensamma krafter ska utveckla land och stad påett sätt där vi i ett nationellt, regionalt och lokalt perspektiv skapar en gemensam framtid för oss alla.

Från läsekretsen2014-09-27 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de största utmaningarna för kommuner utanför de större städernaär den långsiktiga kompetensförsörjningen och i förlängningen tillväxten och samhällsutvecklingen. Vi vet att dagens arbetsmarknad i allt högre grad kräver att de anställda har utbildning påeftergymnasial nivå.

Undersökningar visar att unga människor som flyttar iväg för att utbilda sig i allt mindre gradåtervänder till hemorten. Följden av detta har blivit att det i många av landets kommuner har blivit svårt för näringsliv och offentliga aktörer att hitta personal med rätt utbildning vilket i sin tur försvårar kommunernas möjlighet till utveckling.

En av nyckelfaktorerna för att möta denna utmaning är tillgången till högre utbildning i det egna närområdet. I ungefär 100 av landets kommuner finns kommunala lärcentra där det går att studera påhögskola, universitet och yrkeshögskola utan att flytta från hemorten.

Dessa möjligheter måste utvecklas för att vi ska kunna stoppa flykten av kompetens från landsbygdskommunerna. Självklart ska det ske tillsammans med lärosäten, utbildningsanordnare och inte minst med näringslivet.

Gör vi inget nu kommer landsbygdskommunerna att tappa alla möjligheter att behålla den kompetens som är nödvändig för det lokala arbetslivet följden blir en utarmning som gör att ett fungerande lokalt näringsliv inte kommer att kunna överleva.

Kent Wallén
Ordförande Nitus

Jerry Engström
Campus Västervik
Projektledare

Läs mer om