Sedan ett antal år finns en överenskommelse mellan landsting och kommun om att vården i det akuta skedet utförs av landstinget. Så snart patienten är medicinskt färdigbehandlad ska kommunen ta över ansvaret. För patienten är det en fördel att få komma tillbaka till hemmet, en välkänd miljö och större närhet till anhöriga och vänner. Dessutom är det långt mindre risk att i hemmet drabbas av infektioner, olycksfall och felbehandlingar än på sjukhus.
Dessvärre har kommunerna inte alltid prioriterat att satsa på rehabilitering i någon större omfattning. Det innebär en risk att återhämtningen efter sjukdomen/olycksfallet stannar av och personen rent av tappar funktioner, med större lidande som följd - och större behov av stödinsatser från samhället.
I Kalmar och Västerviks kommuner har man istället valt en offensiv väg. Man har byggt upp hemrehabilitering, med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kuratorer, som kommer in med noga avvägd träning i ett tidigt skede efter hemkomsten, men även för kroniskt sjuka. Det har nästan omedelbart lett till stora vinster, både för de enskilda personerna och för samhället:
Mindre behov av hemtjänst, mindre behov av hjälpmedel, mindre behov av bostadsanpassning, mindre behov av flytt till särskilt boende.
Den största vinnaren är förstås den enskilda personen, som får bättre möjlighet att träna upp och kanske helt återvinna förlorade funktioner, och därmed kan återfå självständighet och integritet. Även kommunen står som vinnare, med minskade krav på diverse insatser och därmed lägre kostnader.
Både Kalmar och Västervik har gjort noggranna uppföljningar och utvärderingar av hemrehabiliteringen. Skulle man överföra deras erfarenheter till en kommun av Vimmerbys storlek skulle vi behöva ha drygt sex sjukgymnaster och ungefär lika många arbetsterapeuter. Med en satsning i den nivån skulle man kunna räkna hem en besparing på sex till sju miljoner kronor. Om året!
I dessa tider, när socialnämnden vänder på varje sten för att minska sina stora underskott, vore det väl läge att införa en utbyggd hemrehabilitering även i Vimmerby!
Det skulle gynna både våra äldre och funktionshindrade och ge bättre möjlighet att klara budget. Ibland lönar det sig att satsa. Detta är ett sådant tillfälle.
Gudrun Brunegård
Kristdemokrat
Utbyggd hemrehab blir vinst för alla
När en äldre eller en person med funktionsnedsättning blir sjuk eller drabbas av olycksfall, är vägen tillbaka både längre och svårare än hos fullt friska, eftersom marginalerna är mindre. Ett lårbensbrott eller en stroke kan då exempelvis leda till att personen inte klarar av sitt dagliga liv som tidigare, kanske behöver en rad hjälpmedel, bostadsanpassning, blir beroende av hemtjänst och kanske inte ens kan bo kvar i sin gamla bostad.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.