Åkesson motiverar regeringens förslag att sälja Telia-Sonera, Nordea, SBAB och Vin o Sprit med att "försäljningen skapar förutsättningar för fler jobb", "förbättrar konkurrensen" och "att det självklart inte skall skapas några privata monopol".
Detta låter väldigt bra - men faktum är att en utförsäljning sannolikt innebär att det blir färre jobb i Sverige, att konkurrensen på tele och bankmarknaderna blir sämre och att vi just stärker den privata monopolmakten. Vilka tror Anders blir de nya ägarna av SBAB, Telia-Sonera och Vin o Sprit? Det troliga är att statens bank SBAB, som gjort sig känt för att pressa räntorna köps av någon av de stora affärsbankerna och att någon stor europeisk teleoperatör köper Telia-Sonera.
När det gäller Vin o Sprit kastar engelska och amerikanska spritbolag sina lystna blickar.
Spritbolaget Bacardi har redan visat sitt intresse. Självklart innebär en utförsäljning att stora privata bolag gynnas och att konkurrensen försämras. Dessutom förlorar statskassan inleveransen av vinstpengar - i dagsläget ca 15 miljarder årligen.
Ökad privat maktkoncentration, minskade statliga intäkter i form av skatter och vinster samt en sämre konkurrens.
Är detta den nya politiken för Centerpartiet?
Lennart Beijer,
Vänsterpartiet
Hultsfred
Utförsäljning ger minskad konkurrens
Anders Åkesson (c) är verkligen lojal med Alliansregeringen. Det är förstås ganska naturligt - men han borde nog ta frågan om utförsäljning av de väl fungerande statliga företagen, med lite större allvar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.