Utveckla den nära vården

Krämpor och sjukdomar som många drabbas av och sådant man dras med under lång tid, det ska man kunna få hjälp med på nära håll. Det är en grundtes för kristdemokraterna i landstinget.

Från läsekretsen2013-02-27 08:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är förstås en smaksak vad man menar med nära. För oss är det självklart att distriktsläkare och distriktssköterska ska finnas i varje kommun. Där de geografiska avstånden är stora och där befolkningen är spridd på flera centra kan det behöva finnas flera mottagningar. Det nuvarande regelverket för Hälsoval Kalmar tillåter filialmottagningar. Ändå har den rödgröna landstingsledningen tyvärr lagt ned alla distriktssköterskemottagningar på mindre orter.
Vi vill att det ska bli ännu tydligare än idag, att hälsocentraler uppmuntras att ha filialmottagningar med distriktssköterskor och även läkare på mindre orter, som service till landsbygdens befolkning.

De allra flesta av primärvårdens patienter är äldre. Härom veckan besökte socialminister Göran Hägglund (KD) Kalmar, för att tillsammans med regeringens äldresamordnare och representanter för Sveriges Kommuner och Landsting höra hur vi i länet arbetar för att förbättra vården av de mest sjuka äldre. Landstingsledningen valde då att lyfta fram äldresjuksköterskan vid Nybro Hälsocentral som ett gott exempel. Hon samordnar vården kring äldre på ett sätt som minskar patienters och anhörigas oro, underlättar för ansvarig läkare och förbättrar samverkan med den kommunala äldreomsorgen.
Vi kristdemokrater har hört mycket gott om detta och vill vidareutveckla modellen och införa den i hela länet.

Gudrun Brunegård,
Landstingsråd (KD)

Läs mer om