En av dessa åtgärder är borttagandet av den pedagogiska måltiden i den form det har skett hittills. Det är fortfarande väldigt viktigt att skapa en god måltidsmiljö på boendena och det är en fråga som vi ska fortsätta arbeta med. Vi vill bibehålla den höga kvalitet vi har idag och det finns ingen anledning att detta ska försämras till följd av att pedagogiska måltider i nuvarande form avskaffas.
Bergdala är idag kommunens tätast bemannade enhet men vi behöver komma tillrätta med de organisatoriska frågorna för att få en så bra arbetsplats och boendemiljö som möjligt. Som en del i omorganisationen som pågår, stärker vi därför upp arbetsledningen för att sätta tydligare strukturer och ordning inom verksamheterna. Det har i dagarna gått ut arbetsmiljöenkäter på samtliga enheter i syfte att få en nulägesbild av hur medarbetarna uppfattar arbetssituationen.
Vi ska ha en bra arbetsmiljö och där är varje medarbetare otroligt viktig i det förbättringsarbete som vi startat i samband med omorganisationen. Syftet med omorganisationen är att skapa strukturer som ger oss största möjlighet att fokusera på våra brukare. Vi kommer att fortsätta med värdegrundsarbetet med fokus på de som vi är satta att stötta och ta hand om.
Det är beklagligt att denna dialog har valts att föras i tidning och sociala medier, det ger en fördröjning och skapar ofta missförstånd som inte uppstår vid en rak dialog utan mellanhänder.
Redan 1 december informerades vid samverkansgruppen mellan arbetsgivare och fackliga representanter att ett förslag om avskaffande av pedagogiska måltider i nuvarande form var på väg till politiken. I förlängningen ska denna information gå vidare ut till arbetsplatsträffarna.
Någonstans på vägen verkar informationen ha fastnat. I efterhand har vi dragit lärdomen att vi kunde ha varit ännu tydligare och informerat ännu bättre ut till berörda verksamheter, detta är något för oss att ta med oss i vårt fortsatta arbete.
Vi befinner oss i en besvärlig situation med att komma tillrätta med ett underskott på 7,7 miljoner och vi försöker därmed hitta åtgärder som tillåter oss att hålla så hög kvalitet som möjligt med mindre resurser.
Vägledande i vårt förbättringsarbete är vår värdegrund framåtanda, ansvarskänsla och dialog. Framåtanda handlar om att se möjligheter och att våga tänka nytt. Ansvarskänsla handlar om ett personligt ansvar att dela med mig av kunskap och att själv söka information.
Dialog handlar om att vi har en öppen organisation och kommunikation och att det finns en tydlighet i organisationen, vilket gör att roller och ansvar blir tydliga. Men framförallt handlar vår värdegrund om att vårt arbete utförs med respekt för dem vi arbetar för och med.
Tillsammans kan vi fortsätta utvecklingen av Kinda som en trygg kommun att leva i.
Joachim Samuelsson
Förvaltningschef socialförvaltningen
Roger Rydström
Ordförande socialnämndenKommentar
"Det är beklagligt att denna dialog har valts att föras i tidningen... etc".
Ja, vi kan mycket väl förstå att det är beklagligt. Det är beklagligt för Samuelsson och Rydström och andra i Kinda kommun som är ansvariga för att situationen blivit som den är. Men det är samtidigt de drabbades stora lycka, att media tillåts och väljer att uppmärksamma problemen.
Man kan notera ett par saker som jag tror de drabbade, och de flesta invånare i Kinda, bör lägga på minnet. Det första är att beslutsvägen, trots alla floskler hämtade från någon bästsäljande inspirationsguru, verkar vara helt bakvänd hos de sociala myndigheterna i Kinda.
Det jag tänker på är att ledande politiker och tjänsteman å ena sidan säger att måltidsmiljön är viktigt och att "vi ska fortsätta arbeta med frågan". Å andra sidan väljer man att plocka bort pedagogiska måltiden i dess nuvarande form.
Det är helt uppenbart fel ordning. Man kan inte med någon som helst trovärdighet göra en förändring innan man tagit beslut om hur något ska bli bättre. En sådan bakvänd tingens ordning lever inte upp till någon av kommunens värdegrund.
Inte när det drabbar människor inom verksamheten.
För det andra går det inte att å ena sidan skriva att ett bärande ord i kommunens värdegrund är dialog och att ansvariga därmed framhåller "en öppen organisation och dialog". Å andra sidan beklaga att dialogen förs i media.
Det blir bakläxa för ansvariga inom Kinda kommun för information, för dialog, för respekten gentemot dem förvaltningen jobbar emot. Jag uppmanar alla sysselsatta inom offentlig verksamhet, var den än må vara, att utnyttja offentlighetslagar och meddelandeskydd, för att fortsätta göra allmänheten uppmärksam på tveksamheter eller som Samuelsson och Rydström väljer att uttrycka saken; "någonstans verkar informationen ha fastnat"...
Men framför allt blir det bakläxa för själva beslutet. Alla politik, all ekonomi, all kommunal drift, handlar om att prioritera. Det är helt enkelt en felprioritering att i den heliga ekonomins namn, sila mygg och svälja kameler...
I vilket fall intill dess att ett bättre alternativ kan presenteras och noga har diskuterats med de som kan saken bäst, den personal som dagligen jobbar med saken, samt naturligtvis brukarna och deras anhöriga.
Alf Wesik
Ledarredaktionen
Utveckling av Kinda som en trygg kommun
Socialförvaltningen i Kinda har ett underskott i driften vilket innebär att vi måste sätta in åtgärder för att kommunen, såväl på kort som lång sikt, kan säkerställa god kvalitet för de kommuninvånare som är i behov av våra tjänster. Det är inte en optimal situation och det vore önskvärt med bättre ekonomiska förutsättningar, men vi har ett ansvar att åtgärda det underskott som vi står inför detta år.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.