Måste vi lära oss leva med förgiftad fisk och uppmaningar att hålla barn och djur borta från stränderna? Är det värt att betala det priset istället för att vi lägger om vår felaktiga livsstil och sluta förgifta naturen? Nej, absolut inte! Kopplingen mellan giftalger och övergödning är nämligen klar.
Övergödning är dessutom orsaken till att minst en tredjedel av bottnarna i Östersjön i praktiken är helt döda.
Det finns många vackra ord och fina miljömål om att Östersjön ska räddas. Men när det kommer till kritan får miljön ofta stå tillbaka för andra intressen. Dom flesta politiska partierna, från (s) till (m), sviker när det handlar om att besluta om konkreta åtgärder. Den tragiska utveckling vi ser i Östersjön idag beror på det.
Den enda möjligheten att få en långsiktig lösning på problemet är att stoppa det som orsakar övergödningen och obalansen i havsmiljön. Utsläpp av kväve och fosfor från jordbruket samt kvävedioxid från förbränningsmotorer (bilar och båtar) är de viktigaste problemen.
Det krävs bl.a. en rejäl höjning av miljöavgiften på handelsgödsel och en snabbare omställning till ett ekologiskt jordbruk. Vi måste få fram alternativt bränsle till våra fordon. Dessutom ett ökat samarbete runt Östersjön för att klara ett av Sveriges miljömål: att ingen övergödning skall finnas inom en generation.
De människor som kommer att leva efter oss måste få uppleva ett levande Östersjön med frisk fisk, låga gifthalter och somrar utan giftalger!
Stöd en politik som möjliggör det.
Krister Segergren (mp)
Vackra ord hjälper inte Östersjön
Så var det dags igen för sol och bad och den giftiga algblomningen. Den som gör det farligt för människor och djur att bada i Östersjön. Den senaste veckans algblomning har varit värre och trängt längre in i skärgården än någonsin tidigare. Dessutom är fiskbestånden hårt överfiskade och fisken innehåller högre halter av giftet dioxin än vad som är tillåtet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.