Vad vet ni egentligen om ROKS?

Vi är alla kvinnor som tycker om livet, kärleken och glädjen. Vi älskar våra söner och män lika mycket som våra döttrar och mödrar. Men alla hatar vi patriarkatet, kvinnoförtryck och våld mot kvinnor i alla dess former. Det finns tusentals kvinnor som har fått skydd och stöd hos oss under de svåraste tider av sina liv.

Från läsekretsen2005-06-22 07:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom interna och externa utbildningar, anordnande av konferenser, forskning och erfarenhetsutbyten har ROKS gett jourkvinnorna möjligheten att få mera kunskap om männens överordning/kvinnors underordning, lagstiftning och mäns våld mot kvinnor. ROKS har som alla svenska organisationer en öppen verksamhet. ROKS tidskrift Kvinnotryck är inte sekretessbelagd och ROKS webbsida är tillgänglig för allmänheten. Alla ROKS handlingar är väldokumenterade.
På gott och ont har ROKS och kvinnojourerna under 20 år samarbetat med männen inom kommunerna, polisen, rättsväsende och lagstiftning.
Tack vare ROKS arbete förändrades samhällets inställning till misshandlade kvinnor. ROKS har i många år varit remissinstans till regeringen och gått i bräschen för många lagar till exempel Kvinnofridslagen, Lagen om besöksförbud, Sexköpslagen bara för att nämna några, men det finns mycket mer att göra.
Under ROKS 20-åriga historia utvecklades organisationen till en stark aktivt arbetande och mäktig organisation, en av feminismens stolpar i Sverige. ROKS vågar ta strid mot prostitution, trafficking och pornografi, bland de mest lönsamma verksamheter på den internationella marknaden. Vi har blivit för starka och för respekterade, en fara för patriarkatet.
ROKS har i en över 20 år lång historia av sorg och glädje stridit mot patriarkatet, ojämnställdheten och kvinnomisshandeln i alla dess former. Programmet Dokument inifrån har systematiskt försökt diskriminera ROKS som organisation, samt kvinnojourernas verksamhet och feminismen i Sverige.
Trakasserande intervjuer med provocerande frågor och utklipp kan vi bara betrakta som ett hänsynslöst anfall mot ROKS från massmedia och de maktstrukturer som styr denna. I programmet finns inga positiva kommentarer om det omfattande och heroiska arbetet som jourkvinnor bedriver. Inte heller tar media in alla uttalanden som ROKS skickat där alla inom ROKS styrelse, även Ireen tar avstånd denna åsikt, varför? Alla vi som träffade Ireen von Wachenfeldt vid flera tillfällen. Har vi en enda gång hört manshatande uttal från henne, privat eller offentligt? Aldrig! Skall vi som under många år arbetat i kvinnojourerna och med skrattretande små resurser hjälpt tusentals kvinnor, ge upp efter en provokativ intervju?
Skall vi äventyra 20 års hårt arbete? Skall vi ge våra motståndare glädjen att se jourerna lämna ROKS och tysta starka kvinnor som vågar kämpa för våra döttrars/barns rätt till ett liv undan förtryck och trakasserier?
Skall vi öppna dörren och själva delta i moderns häxjakt i Sverige?
Tillsammans är vi många!
Tillsammans är vi starka!

Hultsfred-Vimmerby Kvinnojour
gm Valentina Younger och
Christel R Karlsson