Valborg, föräldrar och tonårsdrickande

Alkoholkonsumtionen, och andelen tonåringar som överhuvudtaget dricker alkohol, har varit sjunkande under ett antal år. I 2011 års CAN-undersökning sjönk nivåerna ytterligare.

Från läsekretsen2012-04-30 04:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andelen alkoholkonsumenter sjönk från historiskt sett låga siffror 2010 till än lägre andelar 2011: 54 procent av pojkarna och 58 procent av flickorna i årskurs 9 uppgav att de druckit alkohol. Även bland eleverna i gymnasiets år 2 har andelen alkoholkonsumenter minskat. Det är en utveckling vi vuxna ska vara rädda om och göra allt vi kan för att förstärka.
Det lönar sig att som förälder stå på sig när det gäller att inte bjuda på alkohol, att inte köpa ut och att inte acceptera att ens tonåring dricker. Forskningen visar nämligen att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Det är alltså en myt att man kan hjälpa sin tonåring till ett bättre sätt att handskas med alkohol genom att bjuda hemma eller att acceptera ett begränsat drickande före 18 års ålder. Med tydliga gränser hemma kring alkohol har föräldrar stora chanser att hjälpa sina barn att slippa alkoholrelaterade problem.

Viljan att avdramatisera alkohol och introducera tonåringar till ett naturligt drickande kan vara god, men leder alltså fel. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder, dricker mindre, och mer sällan utvecklar ett problematiskt alkoholdrickande. Tvärtemot vad många tror så gillar ungdomarna själva att föräldrarna sätter gränser när det gäller alkohol. I en studie presenterad av Barnombudsmannen uppgav mer än 90 procent av de unga mellan 10-18 år att det var bra att deras föräldrar formulerade tydliga regler kring alkohol.
Inför valborgsfirandet är sju av hundra föräldrar i Östergötland oroliga för att deras tonåringar ska dricka alkohol. Det visar en ny Sifoundersökning som Statens folkhälsoinstitut har låtit genomföra.

I dagarna inleds informationsinsatsen TÄNK OM i hela landet, bland annat här i Östergötland. Bakom insatsen står bland andra kommunerna, Länsstyrelsen och polisen. I dagarna får dessutom 7 800 tonårsföräldrar i Östergötland boken Tonårsparlören - med fakta, råd och tips för att göra det lättare att prata med tonåringar om alkohol. Med kunskap och stöd vill vi hjälpa alla tonårsföräldrar i Östergötland att i sin tur hjälpa sina barn att undvika att utveckla ett problematiskt alkoholdrickande - och att drabbas av olyckor och brott redan nu på valborg.

Landshövding Elisabeth Nilsson
Lotta Hjalmarsson Österholm, Länsstyrelsen Östergötland
Roger Max, Boxholm och Mjölby
Gunilla Malmqvist, Finspång
Per-Olof Andersson, Kinda
Ulla Andersson, Linköping
Anders Björkman, Motala
Petra Isaksson, Norrköping
Göran Lundström, Söderköping
Bo Gäfvert, Vadstena
Mimmi Trysberg, Valdemarsvik
Jenny Nolhage, Ydre
Anna Södergren, Åtvidaberg
Britt-Marie Johanson, Ödeshög

Läs mer om