Företagarna underkänner regeringens näringspolitik och känner oro inför en konjunkturnedgång eftersom de inte tror att regeringen är tillräckligt väl förberedda.
Företagarförbundet har genomfört en undersökning som visar att en majoritet av de svenska företagarna anser att företagsklimatet inte har förbättras med den nya borgerliga regeringen. Något som de säkert hade förväntat sig i och med den höga svansföring som de borgerliga partierna hade i valrörelsen inom näringslivspolitiken. Särskilt centerpartiet med Maud Olofsson stack ut hakan ordentligt och lovade förbättringar, särskilt för småföretagarna. Och det är främst småföretagarna som efterlyser förbättringar. De efterfrågar regelförenklingar och förändringar i arbetsgivaravgiften.
Faktum är att regeringen nu har genomfört det allianspartierna skrev om i sin budgetmotion våren 2006. Den motion som lades som alternativ till den s-märkta vårbudgeten. Arbetsgivaravgiften har höjts kraftigt genom att den generella rabatten på arbetsgivaravgiften har tagits bort. Tidigare behövde ensamföretagare inte heller betala arbetsgivaravgift för den första personen man anställer. Också denna regel har tagits bort. Höjningarna drabbar särskilt hårt just små företag, vars reserver oftast är mycket begränsade. Det är inte sådana negativa förändringar som småföretagarna efterfrågar när de lyfter fram arbetsgivaravgiften.
Att en så stor och viktig väljargrupp som företagarna känner sig nonchalerade och saknar förtroende för den förda politiken borde väcka stor oro hos regeringspartierna. Vilka initiativ tänker regeringen ta för att småföretagarna ska känna att deras situation tas på allvar?
Désirée Liljevall
Riksdagsledamot (s)
Vanskligt företag
Det sitter en företrädare för något av regeringspartierna i var och varannan tv-soffa och talar om hur bra det går för Sverige. Men det är en åsikt som inte delas av företagarna. Enligt en artikel i Dagens Industri så anser de svenska företagarna att regeringen gör alltför lite för att underlätta företagarnas vardag.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.