Varifrån ska uranet då komma under den tid då vi fortfarande har kärnkraften i bruk? Från diktaturer som Uzbekistan som har slavliknande arbetsvillkor i sina gruvor och där miljö- och säkerhetskrav är minimala?
Att bryta och anrika uran innebär miljöpåverkan liksom all gruvbrytning. Sverige är en ledande industrination med lång erfarenhet av gruvdrift av alla slag. Vårt säkerhetstänkande och vår miljöteknik ligger i världsklass. Det Lennart Beijer, se Vimmerby Tidning den 11 april, förfasar sig över är att Folkpartiet liberalerna sagt att vi mot den bakgrund jag beskrivit inte är emot brytning av uran i Sverige om alla villkor är uppfyllda vad gäller säkerhet och miljö.
Sverige går under socialdemokraternas ledning i, som vi alla vet, åt två håll samtidigt. Vi stänger kärnkraftverk, men skruvar i tysthet upp effekten i de kvarvarande så att vi har mer producerad kärnkraft än någonsin. Dubbelmoral och förljugenhet? Javisst, det är skillnad på socialdemokraterna och deras stödpartiers retorik och den krassa verkligheten.
Beijer skriver att det behöver brytas flera ton berg för att få 1kg uran. Fakta är att 1kg uran ger 50 000 kWh el och det skulle krävas över tio ton stenkol för att producera lika mycket el i ett kolkraftverk.
Menar vi allvar med talet om hållbar utveckling måste vi bort från vårt olje- och kolberoende. Växthuseffekt och klimatförändringarnas påverkan är nu en verklighet. Frågan om vilken politik Sverige ska föra för att minska mänsklighetens klimatpåverkan är en av de viktigaste frågor som svenska politiker ställs inför över huvud taget.
I socialdemokraternas, och Lennart Beijers, Sverige stängs välfungerande kärnkraftverk med mycket låga utsläpp och ersätts i praktiken till stor del av utländska kolkraftverk med högsta tänkbara utsläpp.
I socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets Sverige vill det statliga bolaget Vattenfall bygga ut några av de sista stora strömmande vattendragen med förödande effekt för biologisk mångfald, fiske, turism och landsbygdsutveckling.
Detta möjliggörs tack vare införandet av de sk "gröna" elcertifikaten samtidigt som samma bolag ökar kolbrytningen i utlandet.
Folkpartiet liberalerna tar striden mot den förtida avvecklingen av kärnkraften och mot storskalig utbyggnad av vattenkraften som ödelägger natur och miljö.
Sverker Thorén
miljöpolitisk talesman för Folkpartiet liberalerna
riksdagsledamot
för Kalmar län
Vänsterns energiretorik - och verkligheten
Energidebatten blir alltmer intensiv och det är bra och naturligt. Energin är hjärtat i industripolitiken och en förutsättning för jobb och välstånd. Kärnkraften är och kommer för ganska lång tid framöver att fortsätta vara viktig i Sveriges energimix och uranet är en del i den kedjan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.