I IOGT-NTO rörelsen vill vi prata om det hemligaste och vi försöker få fler vuxna att göra det. Därför har JUNIS, IOGT-NTOs Juniorförbund i nio år frågat alla landets kommuner om vilket stöd som finns för barn som lever med en vuxen som dricker för mycket. Förra året fick vi svaret att 191 kommuner (av 226 svarande) kan erbjuda speciella stödgrupper. I grupperna deltar ungefär 1,6 procent av barnen som växer upp med missbrukande föräldrar. Vi har genom åren märkt att medvetenheten ökar kring barn som lever nära missbruk och riskbruk - något som uppmärksamhetsveckan "Vart femte barn" bidrar till.
Det dyker också upp nya och intressanta sätt att nå de unga människor som behöver stöd, någon som lyssnar och förstår. Med hjälp av exempelvis chattar, så kallad nätvandring och användande av sociala medier går det att nå fram på ett nytt sätt.
Runt om i landet finns goda exempel där man satsar på den plats som är central för att kunna stötta dessa barn: skolan. I kommuner där skolpersonal exempelvis lär sig att se bakom barnens masker och har kunskap om insater att hänvisa till, blir det enklare att stötta barnen. Det är uppenbart att i många kommuner saknar skolpersonal ofta verktyg för att se barnens signaler, för att lyssna och framför allt agera.
Enligt skollagen har skolan ett kompensatoriskt uppdrag när det gäller de elever som har sämre förutsättningar - vilket bland annat kan gälla barn som lever nära missbruk. Om det sker fortbildning av skolpersonal i dessa frågor, verkar till stor del bero på om just den här skolan eller kommunen har lokala eldsjälar som kan genomföra och hitta finansiering till detta.
Det är glädjande att kunskapen ökar - men vi i IOGT-NTO rörelsen kan inte låta bli att oroa oss över att barn som påverkas av vuxnas drickande måste se till att bo i rätt kommun eller hamna på rätt skola, för att få stöd och hjälp.
Genom att på allvar satsa på kompetenshöjning för vuxna som arbetar med barn kan barn ses och uppmärksammas på riktigt.
Vår förhoppning är att samtliga kommuner i Östergötland på allvar säger till barnen: Ni är sedda. Ni kan få stöd.
IOGT-NTO rörelsen i Östergötland
Kerstin Lindgren-Olsson, ordförande JUNIS
Lina Jacobsson, ordförande UNF
Peter Olsson, ordförande IOGT-NTO
Elisa Dahlqvist, ordförande Nykterhetsrörelsens Scoutförbund
Var femte barn i risk
De väntade på att någon vuxen skulle se dem. I väntan på det var de duktiga i skolan, de bråkade och det fanns de som skar sig. De tyckte att de visade vuxenvärlden tydligt att något var fel. Men ingen frågade.400 000 barn i Sverige lever hos föräldrar med riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Det är vart femte barn i Sverige. Uppskattningsvis fyra barn i varje klass.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.