Var finns kompetensen?

Det märkliga och oerhörda beträffande kungens uttalande i Brunei är att knappast någon analyserat, vad han faktiskt sa. Detta gäller såväl journalister som statsvetare, politiker, partiledare, m.fl. Henrik Brors, DN, säger apropå citatet "ett mer öppet än något annat land" att kungen därmed sagt, att det är ett demokraktiskt land.

Från läsekretsen2004-02-17 07:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han sätter likhetstecken mellan öppenhet och demokrati. Detta är ju helt befängt.
Vad menas då med ett öppet land? Enligt Humanistiska fakulteten vid Lunds Universitet finns det ingen definition av uttrycket "öppet land". (Till skillnad från exempelvis öppen stad.) Använder man sig av "öppet land" måste man således specificera i vilka avseenden man menar. Det var detta kungen gjorde, när han sa att det finns en stor öppenhet vad gäller direktkontakten mellan sultanen och innevånarna i Brunei. Med andra ord: det är precis som Ulf Walander, Tullinge påpekar i sin insändare. Detta är en av massmedia fabricerad groda.
Man frågar sig osökt, om allt detta som pådyvlats svenska folket är brist på kompetens eller är det att utnyttja varje tillfälle, som ges, att misskreditera monarkin och kungahuset? Att republikanska klubben är på allerten är ju självklart, men dess medlemmar borde kunna acceptera fair play - och inte följa jesuiternas "ändamålet helgar medlen".
Det är helt uppenbart att kungen vid besöket i Brunei inte gjort några politiska uttalanden. Alla vet att han gör inte det.
Nu uppkommer frågeställningen: är det tänkbart, att de som engagerat sig och tagit ställning mot kungen, ändrar uppfattning och inser att de - kanske i god tro - handlat felaktigt? Och som en konsekvens härav kollegialt ber kungen om ursäkt?
Nej, så stora förhoppningar skall vi inte ha. Det civilkuraget skall vi inte räkna med. Och förresten: detta har nu upprepats så många gånger i press, radio och TV att det blivit sanning!
Den här sfären har sina egna lagar, där etiken generellt icke göre sig besvär.
Forskarna i brottsjournalistik Ester Pollack, Stockholms Universitet efterlyste i senaste mediemagasinet en överredaktör, som skulle kunna ingripa, när en viss gräns överskridits. Tyvärr, detta är nog önsketänkande.
Programmet tog upp massmediebelägringen av de maktlösa familjerna i Knutby. Man tar sig för pannan och frågar: var finns respekten för de enskilda familjerna, för den enskilda människan?

Tore Tejle, Ingatorp

Läs mer om