I tidskriften Antikbörsen (nr. 4 i år) stod följande att läsa: "Hos auktionsfirman Lloyd Eriksson i Virserum såldes i januari något så ovanligt som en ätteklubba, som sedan 1930-talet hade tillhört Rösstorps gårdsmuseum i Kristdala socken, Oskarshamn. Ätteklubban var ett grymt redskap som användes ända in på 1600-talet för att slå ihjäl gamla och sjuka med. Man såg det helt enkelt som ett sätt att lösa problemet med åldringarnas försörjning. Dådet skedde helt ritualmässigt, sedan släkten enats om beslutet. Den finns historiska belägg i hela Norden för att den barbariska seden faktiskt har funnits. I Kristdala fanns usprungligen två klubbor.
Den kortare klubban som användes vid själva slaget, skänktes 1933 till Statens Historiska Museum. Den längre klubban användes endast i den förberedande cremonin - skaftet var långt för att hela släkten skulle få plats att hålla i klubban när beslutet togs. Den senare klubban hade under lång tid varit försvunnen, men sannolikt var det den som nu såldes på auktionen för 7 500 kronor.
Så långt beskriven i tidskriften Antikbörsen. Nu är frågan: i vilken kommun hamnade ätteklubban som såldes i Virserum i januari i år?
Gun-Britt Andersson
Var hamnade ätteklubban?
I dessa bistra tider med besparingar tvingas kommunerna dra ner på mycket. Vården och omsorgen begränsas. Ofta kommer äldrevården i kläm. Drastiska åtgärder måste genomföras. Kan det rent av bli som för 400 år sedan när gamla människor medvetet togs av daga? I ännu äldre dar fanns den omtalade ättestupan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.