Men försäkringarna måste präglas av en tydlig arbetslinje. Det vill säga, med starka drivkrafter och stöd för återgång till arbete.
Möjlighet till omställning är viktigt, dels för den egna ekonomiska tryggheten och dels för att vi ska kunna ha en flexibel och fungerande arbetsmarknad. Därför är det extra viktigt att a-kassan ska vara just en omställningsförsäkring mellan två jobb.
Vi är nu inne på det femte året av vår tids värsta finanskris. Trots detta har över 200 000 fler människor blivit sysselsatt sedan 2006. Det ska ställas mot den förra krisen på 90-talet då istället 500 000 jobb försvann. Alliansregeringens politik gör stor skillnad.
Som nämns i artikeln berör detta människor som inte vill annat än att få jobba.
Då blir det extra viktigt att försäkringar och politik utformas på ett sätt som skapar fler jobb och sänker trösklarna in på arbetsmarknaden - inte tvärtom. Det har bland annat sin grund i att det måste löna sig att arbeta.
Det förekommer en del andra frågor i artikeln som också förtjänar svar. Beträffande det förstärkta jobbskatteavdraget så beräknas det leda till över 10 000 nya jobb på sikt. Sedan jobbskatteavdraget först introducerades har det hittills lett till över 100 000 nya jobb i vårt avlånga land. Alltså en av de enskilt viktigaste reformerna för att få fler människor i arbete.
Hur IF Metall får in i resonemanget att jobbskatteavdraget skulle ha något med Akzo Nobels företagsledningsbeslut att lägga ned fabriken är svårtytt, men vi har svårt att se hur de som nu blir arbetslösa hade stått bättre rustade om de överbeskattats med tanke på att Socialdemokraterna varit emot vartenda av jobbskatteavdragen när de införts.
Därtill är vi säkra på att de flesta LO-anslutna på fabriken i Gamleby haft nytta och nöje av den 13:e månadslön årligen som jobbskatteavdraget faktiskt innebär.
Konjunkturinstitutet presenterade nya siffror i veckan där de menar att den sänkta restaurangmomsen lett till 4000 nya jobb. Enligt branschorganisationen Visita rör det sig om över 10 000 helårstjänster till november i år. Om det är 4000 eller 10 000 eller någonstans däremellan låter vi vara osagt, men det är viktiga jobb som i huvudsak är en första väg in på arbetsmarknaden för ungdomar och utrikes födda.
Slutligen undrar IF Metall hur deras sex medlemmarna som är under 26 ska gynnas av sänkta arbetsgivaravgifter. För många företag är lönekostnaden tillsammans med arbetsgivaravgiften ofta avgörande för om man ska ta in en person till eller ej.
Halverad arbetsgivaravgift sänker trösklarna in på arbetsmarknaden och gör det lättare för företag att anställa.
När vi nu besvarat frågorna från IF Metall och klargjort att vi bejakar ett fungerande skyddssystem för dem som blir arbetslösa då Akzo Nobel i Gamleby läggs ned, vill vi istället för retoriska debatter poängtera vikten av att fackets och politikens gemensamma ansträngningar bör fokuseras på att förmå företagsledningen att ompröva sitt beslut och om det inte lyckas så ska kraften inriktas på att hitta omställningar lokalt.
Jan R Andersson (M),
Jörgen Andersson (M), Eva Bengtson Skogsberg (M), Anders Åkesson (C), Anders Andersson (KD),
Björn Brändewall (FP)
Alliansen i Kalmar län
Vår politik skapar förutsättningar för jobb
IF Metall på Akzo Nobel i Gamleby vänder sig till oss i tidningen den 11 december med anledning av att deras arbetsplats läggs ned. Vi vill börja med att beklaga detta och samtidigt understryka att vår utgångspunkt är att Sverige ska ha bra och väl fungerande försäkringar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.