Vård och omsorg i focus

Frågorna i rubriken står ständigt högaktuella. Eftersom äldregruppen uppnår allt högre ålder är man också i betydande utsträckning konsument av dessa tjänster. Från SPF:s synpunkt har det varit en självklarhet att pensionärerna på olika sätt skall kunna påverka både sitt beonde och sin vårdform.

Från läsekretsen2007-02-03 05:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årens lopp har det tagits små steg framför för åtminstone vissa grupper vad det gäller dessa frågor. Vi står ändock inför jättelika utmaningar inom ex. vis demensvården. I sammanhanget vågar vi knappast andas om vilka satsningar det måste göras för att åter få psykvården på fötter för att både sjuka och samhället i övrigt skall kunna känna trygghet. Beträffande den generella äldrevården har det oftast varit personalneddragningar, som gjort att man efterlyst kvalitetsförbättringar. De så kallade plusjobben var tänkta att kunna bli ett verksamt medel på den punkten. Eftersom dessa jobb dock inte upplevdes som riktiga anställningar så kom omfattningen att bli ytterst begränsad. I veckan som gick kan dock ett viktigt steg ha tagits då i det närmaste 1 1/2 miljard kr anslagits för att åstadkomma just kvalitetsförbättringar. Beloppet utgår till huvuddelen till kommunerna och i Kalmar län får ex.vis Vimmerby kommun ca 2 milj och Kalmar ca 7 milj.
De olika kommunerna har naturligtvis inte något särskilt kassaskrin för just dessa medel och det gäller då att pensionärsorganisationerna inte minst inom de olika pensionärsråden bevakar att dessa medel inte bara försvinner ner i ett svart hål i den stora kommunala kassakistan. Det är så lätt att olika beslutsfattare finner andra mera politiskt "matnyttiga" hål att stoppa dessa medel i.
Vi vill i detta sammanhang inte spela ut olika drifts- eller investeringsslag emot varandra men lovar återkomma om vi uppmärksammar att den här satsningen inte får avsedd inriktning.

Kalmar läns SPF distrikt
Ulla-Britt Wahl
Åke Larsson

Läs mer om