Vårdanställda ska inte stå för kostnaden

Det är stora skillnader i landstingens syn på karensdagar och sjukavdrag för vårdpersonal som smittas av vinterkräksjukan i arbetet. Det visar en undersökning som nyhetsprogrammet Aktuellt på Sveriges Television genomfört. I flera landsting slipper de anställda alltid karensdag om man smittas i arbetet. Man får i stället som smittbärare stanna hemma med sjuklön eller i vissa landsting med full lön.

Från läsekretsen2007-11-22 08:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vårt landsting gäller inga undantag från gällande lagstiftning när man smittats i vårdarbetet, utan karensdag gäller som vanligt. Avstängning med lön kan vara aktuell. Det bedöms av behandlande läkare i samråd med enheten för vårdhygien och smittskydd. Vårdanställda i landstinget kan smittas med t ex kräksjuka av patienter. Som arbetsgivare måste Landstinget i Kalmar län underlätta för den anställde och skapa regler som upplevs som rättvisa. Det skulle rent av vara lättare att rekrytera vårdpersonal om vi visar att vi är en rättvis arbetsgivare som dessutom tänker på våra anställdas hälsa och därmed verkar för en god arbetsmiljö. Flera fackliga organisationer kräver centrala avtal för att vårdpersonal ska slippa karensdag men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) menar att enskilda kommuner och landsting själva ska ta ställning till om personal ska stängas av med lön för att minska smittorisken.
Därför har vi folkpartister i landstinget föreslagit att karensdagen ska avskaffas vid sjukskrivning när man blivit smittad p g a sitt arbete. Det är orealistiskt att man som vårdanställda ska bli bestraffad för att man utför sitt arbete.

Lars Hamrin (fp)
Pierre Edström (fp)

Läs mer om