Vården missar dold folksjukdom

I Kalmar län finns det 38 personer som går runt med ont i ryggen utan att ha fått vare sig behandling eller rätt diagnos. I hela landet kan ett stort antal ha sjukdomen.
Det visar Reumatikerförbundets och Netdoktors upplysningskampanj om inflammatoriska ryggar som sedan april 2013 pågått på Reumatikerförbundets hemsida.

Från läsekretsen2013-10-12 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kampanjen visar att personer med symptom på AS ofta upplever att sjukvården inte tar deras problem på allvar. De skickas runt till olika vårdgivare och olika professioner utan att bli ordentligt utredda. Och endast 20 procent av dem har träffat en reumatolog som är specialist på reumatiska sjukdomar.

Det kan ta upp till tio år innan rätt diagnos ställs. Det är väldigt lång tid när man har ont i ryggen. Totalt visar kampanjen "HarDuRyggOnt.se" att 2356 personer som gjort kunskapstestet kan ha sjukdomen AS utan att ha fått en diagnos.
Om sjukvården snabbare kan lyckas ställa diagnos på dessa patienter kan behandlingen komma igång och därmed undviks komplikationer och skador.

Tyvärr uppger dock så många som 40 procent av de som redan har sjukdomen, att de ännu inte har fått någon behandling som ger god effekt. Idag finns effektiva läkemedel för dem med AS.

För att komma till rätta med att det är många som går omkring alltför länge med en Ankyloserande Spondylit utan att få hjälp bör vården därför satsa på; utbildning av allmänläkare, för att kunna sätta rätt diagnosfler reumatologer och fler sjukgymnaster förskriva effektiva läkemedel till dem som behöver det säkra tillgången till livslång träning som en del av rehabiliteringen

Hur avser Anders Henriksson Landstingsstyrelsens ordförande att agera i denna fråga? Det undrar Reumatikerförbundet och vi förväntar oss ett svar så att våra medlemmar slipper gå omkring och ha ont i ryggen i tiotalet år utan att de får rätt behandling.
Det är onödigt eftersom med bra träning och effektiva läkemedel går det att leva ett bra liv trots sjukdomen. Men det förutsätter att sjukvården tar väl hand om, diagnostiserar och behandlar personer med inflammatorisk ryggsjukdom.

Anne Carlsson,
ordförande Reumatikerförbundet

Gerd Mahl Nilsson,
ordförande Reumatikerdistriktet

Läs mer om