De frågar sig vidare hur någon ska kunna klara sig på 3000 kronor i månaden. Förra gången, i början på 90 talet, då den dåvarande borgerliga regeringen införde vårdnadsbidrag blev det en succé! Cirka 70 procent av föräldrarna som hade barn mellan 1 och 3 år använde sig av vårdnadsbidraget som då var 2000 kronor. Vi har sagt det förr och gör det gärna igen att vårdnadsbidraget ger en valfrihet för alla som har barn mellan 1 och 3 år. Vi tror att många kommer att använda det till att korta sin arbetstid.
Vidare frågar Liljevall sig hur ensamstående ska kunna använda vårdnadsbidraget. Även ensamstående vill ha valfrihet. Kanske anser inte den ensamstående föräldern att förskolan med stora barngrupper passar barnet bäst. Och då bör man ha alternativ. Även ensamstående arbetar deltid och de kommer att kunna använda vårdnadsbidraget precis på samma sätt som andra deltidsarbetande.
Denna lösning går ju också att kombinera med att barnet för några trivs med att del av tiden få omsorgen hos far eller morföräldrar, som då kan få ersättning för sin samhällsinsats, eftersom vårdnadsbidraget dimensioneras utifrån nyttjandegrad av offentlig barnomsorg, inte utifrån förälderns tjänstgöringsgrad. Liljevall frågar hur anställningsbar en person är som använt vårdnadsbidraget. Vi är övertygade om att omsorg om egna barn inte är en nackdel när man söker jobb. Med Liljevalls resonemang borde man ta bort hela föräldraförsäkringen, men det hoppas vi inte att någon vill.
Enligt en opinionsundersökning är ca två tredjedelar av landets småbarnsföräldrar positiva till ett vårdnadsbidrag. Det visar på ett brett folkligt stöd. Föräldrar vill ha valfrihet och möjlighet att lägga upp och planera sina egna liv.
Många önskar mer tid med sina barn mer än något annat. Det kan vårdnadsbidraget hjälpa dem att få. Samtidigt ger det en signal till barnfamiljerna att de är myndiga och får bestämma själva vilken barnomsorg som passar familjen bäst.
Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)
Riksdagsledamot
Anders Andersson (kd)
Distriktsordförande
Vårdnadsbidraget ger frihet att välja
Désirée Liljevall och Birgitta Elfström går i varsin insändare till hård attack mot vårdnadsbidraget. Bland annat påstår de att vårdnadsbidraget kommer att dränera förskolan på resurser. Det finns överhuvudtaget inget sådant samband. Snarare är det så att vårdnadsbidraget kommer att lätta på trycket på förskolan vilket i sin tur kan ge högre kvalitet i form av mindre barngrupper.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.