Varför prioriteras inte vården?

Jag har ett gupp i vägen till mitt hem. Varje dag när jag åker till och från jobbet måste jag passera det här guppet, för det sträcker sig över hela vägens bredd.
Jag har retat mig på detta gupp i över ett år nu, men nu har jag tänkt om.

Från läsekretsen2004-09-04 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag hoppas att mina "lidanden" i detta gupp ska fortsätta så länge nedskärningarna i vården pågår. Jag offrar gärna den bekvämligheten och drömmer om att hundralapparna som skulle ha lagat vägen hamnar i någon undersköterskas lönekuvert.
Jag är medveten om att det handlar om olika kassor, men de som förvaltar pengar måste se till att de hamnar där de bäst behövs. Själv tycker jag att vården har högsta prioritet för Vimmerby som kommun.
"Den friske har många önskningar men den sjuke har bara en".
Det handlar om trygghet för äldre och barnfamiljer och andra som behöver ha vård på nära håll.
Visst, man ska ju ringa efter ambulansen om det är bråttom, men efter 18.00 finns det ju bara en ambulans i Vimmerby och vad händer när den är upptagen?
Jag vill inte se mitt Vimmerby försämras! Vi har många fina industrier och affärer som det går bra för.
Vi har många goa människor och en härlig Vimmerby-anda. Vi har ALV och vi har en Läskefabrik och vi har Arla, levande kyrkor, föreningsliv, ishall och vi har nära till Hultsfredsfestivalen och flygplatsen i Hultsfred. Vimmerby ligger centralt - Vi har nästan lika nära till Stockholm, Göteborg och Malmö. På 45 minuter kan vi ligga på en strand och känna doften av saltvatten i Västervik, har man mera bråttom så får det bli någon av våra insjöar 15 minuter bort med cykel. Jag har en del vänner spridda över landet och träffar ganska mycket folk och jag törs nog säga att jag på något sätt försökt påverka alla att flytta till Vimmerby. Det är ju en helt förträfflig plats att bo på! Har man sett hela världen men inte varit i Vimmerby, så har man inte kommit fram än...
Om jag fattat saken rätt så handlar Landstingets besparingsförslag om tio miljoner kronor för Vimmerbys del. Det kan ju tyckas vara en svindlande summa pengar för mig som privatperson, men om vi delar upp det på tio tusen invånare så är det bara tusen kronor var. Om dessa tio tusen invånare skulle skicka en hundralapp var i månaden under ett år, till en fond där någon kan förvalta pengarna på rätt sätt (inte Landstinget alltså) så har vi två miljoner kronor över, när vår skuld är betald, och dom kan vi väl skicka som bistånd till Borgholm eller Nybro som också kan behöva bra sjukvård?
Nu tycker jag inte att någon sniken fondförvaltare ska ta 20 % av insamlade medel. Nej låt kommunen öppna ett konto där patriotiska Vimmerbybor kan skänka en slant till att bygga upp sjukvården i vår stad. Ett konto mer eller mindre kan inte vara så dyrt att hantera. Jag lovar att lägga första tusenlappen.
Jag är Vimmerbybo!
Landstinget har tydligen problem med gamla skulder på 60 miljoner. Ok. Det måste ju naturligtvis lösas på något vis, men inte genom att ta död på framtidens vård som vi alla kan bli beroende av.
Sedan jag föddes på Vimmerby BB (vilket jag är stolt över) för 37 år sedan har vård-verksamheten dalat med nedläggning efter nedläggning. Om någon skulle födas i Vimmerby nu, så skulle det nog vara i en Taxi. Det är dags att vända om. Satsa på vården och se till att personalen har de resurser som behövs. Vi skulle spara mycket pengar på att förhindra utbrändhet bland vårdpersonalen. Vi måste höja blicken och sikta framåt - Inte gå och deppa för att politiker pratar om gamla skulder.
Eller varför inte be företagen om hjälp? Vården är ju viktig för många av våra företag i regionen.
Varför inte låta företagen få köpa andelar i Vårdcentralen eller "Sjukstugan" som varje äkta Vimmerbybo skulle säga?
Om man släpper på prestigen och försöker lösa problemet så tror jag att vi snart kan se vår vårdcentral blomstra igen. Vad är det som säger att vi måste lösa problemen som man brukar inom Landstinget? Uppenbarligen fungerar det ju inte så då är det väl dags för lite nya idéer!

Joacim Holmström

Läs mer om