Så är det nu inte i Kinda kommun. Den nya politiska majoriteten i kommunen vill ha majoritet även i valberedningen. Detta har fått till följd att kommunfullmäktiges valberedning i Kinda nu består av 13 personer. Den politiska majoriteten har tillsatt sju förtroendevalda, varav fyra personer är socialdemokrater.
Det måste betyda att de förtroendevalda i Kinda kommun inte litar på varandra.
Måhända har den politiska majoriteten i Kinda kommun fog för sin oro.
När oppositionen inför oktober månads kommunfullmäktige skulle göra upp om de till oppositionen tilldelade uppdragen, som andre vice ordförande i kommunfullmäktige och som oppositionsråd då fick Sverigedemokraterna inte ens vara med på mötet. Detta trots att kommunfullmäktige på sitt septembermöte den 29/9, två veckor efter valet, beslutade att:
"Rekommendationen är att oppositionsrådet utses av den samlade oppositionen." Den samlade oppositionen inbegriper även Sverigedemokraterna. Ingen ledamot hade några synpunkter på den beslutsmeningen vid beslutstillfället. Protokollet, som finns lättillgängligt på Kinda kommuns hemsida, är justerat.
Sverigedemokraterna och Centerpartiet är de två största oppositionspartierna i Kinda kommun.
Den som inte har förstått rekommendationen i kommunfullmäktigebeslutet är främst den förtroendevalde som kallade till nomineringsmötet och uteslöt Sverigedemokraterna därifrån. Den personen sitter även i kommunstyrelsen och har inte heller där reserverat sig mot rekommendationen. Han var dessutom justerande av det protokollet. Den personen sägs nu ha blivit utsedd till oppositionsråd i Kinda kommun, men han är ännu inte vald av kommunfullmäktige.
De andra företrädarna för oppositionspartierna, som blev kallade till nomineringsmötet, gjorde tydligen ingenting för att följa den av kommunfullmäktige beslutade rekommendationen.
Vem vinner på denna hantering?
Troligen varken demokratin eller förtroendet för förtroendevalda.
Demokrati finns inte bara för att man säger eller skriver ordet. Alla i samhället måste hela tiden kämpa för att behålla demokratin, även i vårt land.
Anette Reuterhagen
Verkar inte lita på varandra
Brukligt är att en valberedning i en kommun består av en representant för varje parti i kommunfullmäktige, oavsett hur många mandat partiet har.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.