Om man ser till hur vår arbetsmarknad har utvecklats jämfört med andra länder inom EU kan man konstatera att arbetslösheten har ökat mer i 18 andra länder och endast ett fåtal kan uppvisa en bättre sysselsättningsutveckling. Dessutom har vi ett högre arbetskraftsdeltagande än de länder som Socialdemokraterna vill jämföra oss med och en lägre långtidsarbetslöshet.
Eftersom det fortfarande råder hög osäkerheten kring den framtida ekonomiska utvecklingen i omvärlden är det viktigt att vi fortsätter hålla ordning i ekonomin. Tack vare Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik kan Sverige skjuta in energi i ekonomin i ett läge där andra länder står inför kraftiga nedskärningar och åtstramningar.
När S föreslår en 90-dagarsgaranti för unga har Alliansregeringen redan lagt en motsvarande insats på plats. Men till skillnad mot S väljer vi att rikta insatserna mot ungdomar som har störst behov av dem. Förslaget från S är trubbigt och kostsamt, med risken att unga hamnar i förlängd arbetslöshet på grund av inlåsning. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) pekade just på inlåsningseffekterna redan 2007 och menade att effekterna kunde motverkas genom att jobbgarantin inleds med jobbsökaraktiviteter. Så är dock inte förslaget från S utformat. För de ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg och är studietrötta tror vi dessutom mer på motivationshöjande åtgärder än tvång. Därför erbjuds bland annat en studiemotiverande folkhögskoleutbildning från första dagen i arbetslöshet.
Genom den så kallade jobbpakten, som S anser att Alliansregeringen förhalat, ville vi öppna upp för samverkan mellan staten, fack och arbetsgivare. Syftet var att gemensamt nå lösningar som gör att betydligt fler unga omfattas av yrkesintroduktionen, samtidigt som staten kan bidra till att stödja anställningar inom ramen för dessa avtal.
Det var därför tråkigt när Lars Lindgren, Transportförbundets ordförande, i Expressen den 31 januari uttryckte ett ointresse av att ingå någon jobbpakt. Detta eftersom en sådan uppgörelse riskerade att ge den borgerliga regeringen förtjänsten.
Mot Alliansens gemensamma politik för fler jobb står S med omfattande skattehöjningar och en jobbfientlig politik som gör det mindre lönsamt att arbeta, samt dyrare att anställa och driva företag i hela Sverige. S påstår sig vara framtidspartiet inom svensk politik.
Men sammantaget gör Socialdemokraternas politik bara en sak tydlig; att man ger med den ena handen och tar med den andra. Den framtiden är inget för oss.
Eva Bengtson Skogsberg (M)
Jörgen Andersson (M)
Jan R Andersson (M)
Riksdagsledamöter
från Kalmar
Verkar uppskatta ökade sysselsättningen
Den ekonomiska krisen är nu inne på sitt femte år, trots det har sysselsättningen i Sverige ökat med drygt 200 000 personer. Detta verkar dock inte Andersson (S) och Örnfjäder (S) vilja ta till sig.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.