Oavsett vilket, skriver jag dessa rader till allmänheten som en upplysning, då många inte följer reglementet för askgravlunden på Vimmerby kyrkogård. Jag citerar ur reglementet: Gravplatsen får endast smyckas med snittblommor på anvisad plats. Ljus/lyktor och krans får placeras på gravarna under tiden 1 november - 15 april. Krukväxter och utplanteringsväxter får ej förekomma. Om sådana ändå placeras på graven tas de bort av personalen. Vid askgravlundens huvudingång finns en skylt som berör reglementet. Tyvärr har vintervädret förstört skylten, men en ny bättre skall på plats.
Om insändaren har sin grav i askgravlunden, har dina penséer tolkats som krukväxter och därmed tagits bort, då krukväxter inte är tillåtna enligt reglementet. En orsak att krukväxter inte tillåts, är att alla ytor som är planterade av kyrkogårdsförvaltningen är gemensamma, vilket innebär att det är förvaltningen som bestämmer vad som skall planteras.
Snittblommor i vas tillåts på anvisade platser. På anvisad plats kan vi inte tillåta krukväxter i kruka eller korg, då dessa inte platsar in i tänket om gemensamma planteringar. Dessutom finns risken att antalet krukor skulle öka i både mängd och storlek, vilket skulle ta för mycket utrymme i anspråk, till men för den som vill sätta snittblommor i vas.
Orsaken till att det inte är tillåtet med snittblommor i vas vid själva gravplatsen, är bl. a. att ingen skall känna sig tvingad att sätta snittblommor vid sin grav, bara för att "grannen" gör det. I en småstad där "alla känner alla", sprids lätt rykten och spekulationer.
Vi människor sörjer på många olika sätt. Den som sällan sätter en blomma vid graven, kanske lydde texten i den kända visan och gav "sina blommor" medans livet fanns, och nöjer sig därmed att "enbart" besöka graven för att minnas. Andra kan drabbas av dåligt samvete, och känner sig tvingade att kompensera med en mängd blommor.
I detta sammanhang borde vi alla, ta oss tid och glädja någon, kanske äldre, anhörig med ett besök då och då, för en dag är det för sent. Istället jagar vi livet ur oss själva, med en ständigt fullspäckad almanacka.
Vet av egen erfarenhet och genom begravningsbyrån, att efterlevande vid ett dödsfall, kan ha svårt att bestämma begravningsdag för att "mycket annat" skall göras. Vart är vi på väg?
Förutom snittblommor på" fel ställe" finns det en trend att "dekorera" sin gravplats med allahanda ting, främst naturstenar med skriven text på. Dessa stenar och övriga dekorationer får absolut inte förekomma.
Askgravlunden är av kollektiv karaktär, där det skall råda stil och etikett och får inte - ursäkta uttrycket - likna ett tivoli. Den som önskar en gravplats att dekorera efter eget tycke, bör välja en vanlig enskild gravplats på annan del av kyrkogården.
Det ligger i allas ansvar att hålla askgravlunden i ett värdigt skick, vilket innebär att kyrkogårdsförvaltningen obönhörligen kommer att plocka bort det som är olämpligt. Bortplockade saker, ej krukväxter, finns att avhämta några månader efter borttagandet. Kontakta personalen.
Ett annat trivselproblem berör alla er som har gravar där det finns gräsytor. Här har många för vana att använda ytan bakom gravstenen som en förvaringsplats för gravvasar, gravlyktor, kransställningar, trädgårdsredskap, diskborstar, glasburkar och jag vet inte vad man kan hitta.
Ytorna bakom gravstenarna är allmän mark och tillhör kyrkogårdsförvaltningen, vilket innebär att dessa ytor sköts av personalen. Att varje gång som personalen skall utföra arbeten, som rensning, lövröjning etc., behöva flytta på dessa ting känns både onödigt och frustrerande. Man kan krasst säga att detta är ett arbetsmiljöproblem och en god arbetsmiljö är viktig för den det berör.
En uppmaning till alla gravrättsinnehavare: Se till att ni placerar/förvarar era saker inom "eget" gravområde d.v.s. placera inte saker i häckar och bakom gravstenar och se gärna till att inte samla på "hög", utan kassera eller ta hem sådant som inte används. Problemet känns så akut att det kan vara dags att gå vidare till förtroendemannanivå, vilket kan innebära att vi kan få mandat att helt sonika bara kasta det som står "i vägen", med hänvisning till arbetsmiljöskäl.
Problemet är ingalunda specifikt för Vimmerby kyrkogård, utan berör pastoratets samtliga kyrkogårdar.
Ni som har gräsgravar ombedes tänka på att gravplatsens yta är större än bara området framför gravstenen. Den faktiska ytan slutar mittemellan din och grannens gravstenar. För allas trevnad - se till att ni rensar ytorna på båda sidor om er egen gravsten. Gravrättsinnehavare som underlåter sig denna uppmaning - riskerar påstötning från kyrkogårdsförvaltningen.
Kan vi nu hjälpas åt att följa dessa ganska så givna regler, får vi en kyrkogård som är trevligare att besöka, samt en betydligt bättre arbetsmiljö för anställd personal.
Vid frågor och funderingar är alla hjärtligt välkomna att kontakta personalen eller ring, så svarar vi efter bästa förmåga.
Urban Eriksson
Förman Vimmerby kyrkogård
Vett och etikett på kyrkogården
Svar till "Stöld på kyrkogården"och trivselregler för kyrkogård. Undertecknad vill börja med att beklaga det inträffade, förstår att det känns svårt för dig. Tyvärr framgår det inte vilken kyrkogård som berörs, men efter din beskrivning kan det vara askgravlunden på Vimmerby kyrkogård.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.