Vi backar upp dig, Erlandsson

Östergötland är ett län med stor andel landsbygd. En landsbygd med rika och diversifierade marker. Från slättlandskap till betade strandängar, skärgård, skogsbygd och eklandskap. Något vi är stolta över som östgötar och som utgör grunden för vår identitet.

Från läsekretsen2013-01-11 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En förutsättning för att bevara och utveckla detta landskap är betande djur och företagare som kan och vill hålla djur på markerna. Företagare som behöver långsiktiga justa förutsättningar för att kunna driva sitt företagande.
Nu har staten, genom att frångå ingångna avtal och ändra förutsättningar för redan ingångna avtal, slagit undan fötterna för nära hälften av länets 3000 lantbrukare som erhåller ersättning för sitt arbete genom så kallat gårdsstöd och miljöstöd - ett stöd inom EU:s jordbrukspolitik.

Detta drabbar hela landet, men främst län med mera varierade marktyper som Östergötland, Västmanland och Småland. Och i Östergötland främst lantbrukare i kommuner som Kinda, Söderköping och Ydre. Kommuner med skärgård, eklandskap, strand- och skogsbeten. Kulturmarker med mycket höga naturvärden. Dessa marker drabbas mest. De marker som vi borde värna allra mest!

Grunden till problemet är ett misslyckande från svensk sida att kunna förklara för EU:s revisorer att trädbeklädda betesmarker är något som vi har i Sverige. Något som vi haft sedan vi blev bofasta under bronsåldern, 1700 f.kr. - 500 f. kr. Något som är en del av vårt kulturarv. Dessutom finns i detta ett under av byråkratiskt klåfingrighet med arealangivelse med två decimaler som på ett underligt sätt tycks fungera bland olivträden i Grekland, men inte i Svenska hagar?

Var finns den företrädare på nationell nivå som vill slåss för våra värdefulla betesmarker? Vem vill föra våra lantbrukares talan i Bryssel? De lantbrukare som idag har fått straffavgifter och återkrav på 100-tusentals kronor på avtal som ingåtts flera år tillbaka i tiden. Avtal som var riktiga enligt det regelverk som gällde då? Effekten låter inte vänta på sig. Många lantbrukare vittnar om att man "släpper" sin naturbetesmark och låter skogen komma på riktigt. Man vågar inte lite på detta rättsosäkra system längre.

Vem vill ta ansvar för att vi får behålla företagsamma bygder med öppet landskap?
Ja vi vill! Och vi backar upp dig Eskil Erlandsson om du vill ha vår hjälp! Östergötland behöver sina kulturmarker och våra landsbygdsföretagare, men i dagsläget behövs betydligt mera välvilja från rikspolitik och statliga myndigheter.

Pia Tingvall (C),
Kommunstyrelsens ordförande Kinda

Magnus Berge (C),
Kommunstyrelsens ordförande Söderköping

Sven-Inge Karlsson (C),
Kommunstyrelsens ordförande Ydre

Peter Borring,
Regionordförande LRF

Läs mer om