Vi lever i olika verkligheter, Holgersson

Att vi har olika syn på Trygghetsboende du och jag, Tomas Holgersson, är inte någon nyhet för någon som följt debatten det senaste året om just trygghetsboende.

Från läsekretsen2013-12-21 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resonemanget om stora underskott och en budget som inte räcker till det behöver vi inte ödsla mer tid på i denna insändaren. Det vet jag allt om efter mina sju år som ordförande inom omsorgen och socialen. Att ständigt brottas med å ena sidan min ideologiska övertygelse och att alla människor har rätt till ett värdigt liv i äldreomsorgen kontra ökade behov och pengar som inte räcker till, det vet jag också allt om.

Det verkar som om vi lever i lite olika verkligheter du och jag, Tomas Holgersson. Min verklighet är den att många kommuninvånare kontaktar mig och framför sina tankar och synpunkter om äldreomsorgen. Jag är också ute mycket på pensionärsträffar. Det ringer också anhöriga och brukare till mig flera gånger i veckan för att berätta hur de har det, vad man är missnöjd med och hur deras verklighet ser ut. Jag är mycket tacksam för dessa samtal, men jag blir också bedrövad.

Det man ofta beskriver är stora omsorgsbehov, hemtjänstpersonal som gör så gott de kan men som är stressade och inte har tid - men framför allt en stor ensamhet. Det är inte roligt att äta ensam, timmen blir lång när man bara väntar på att hemtjänsten ska komma förbi. Anhöriga som gör så gott de kan, hinner och orkar men som har en ständig oro för den närstående.

För att bli beviljad en plats i ett vård- och omsorgsboende ska behovet av dygnet runt omsorg vara stort. Dessutom är platserna begränsade och det finns idag människor som väntar på en plats.
Därför tror jag att vi behöver ett Trygghetsboende inne i Vimmerby. Det behövs som ett komplement till att bo kvar hemma med hemtjänst fram till den dagen då man måste flytta in på ett vård- och omsorgsboende. I ett trygghetsboende har man sin egen lägenhet med god tillgänglighet, tillgång till gemensamhetsutrymmen och möjlighet att kunna äta tillsammans, en värdinna som finns några timmar om dagen för gemensamhetsaktiviteter men även att en hemtjänstgrupp finns i närheten om/när man behöver hjälp.
I min värld, Tomas Holgersson så är det den optimala lösningen. Dels sparar man tid för hemtjänstgruppen med förflyttningar men då de ändå behöver en lokal/ lägenhet, så blir det ingen extra kostnad.

Nej, du har fel i att kostaderna ökar för hemtjänst och vård- och omsorgsboende på sikt om man erbjuder trygghetsbostäder. Det är precis tvärt om, all forskning och statistik säger att man i princip reducerar kostnaderna för vård- och omsorgsboende och hemtjänst med 100- 200 000 kronor för varje trygghetsbostad som byggs! Skälet är att när fler bor i boenden som trygghetsbostäder så förskjuts tidpunkten för när man behöver flytta till ett vård och omsorgsboende.
Många som bor i trygghetsboende behöver överhuvudtaget aldrig flytta till ett vård- och omsorgsboende, förutsatt att man inte drabbas av en demenssjukdom för då ser situationen annorlunda ut.

Som förtroendevald och som ordförande i socialnämnden kan jag bara lyssna på det jag hör av äldre människor och deras anhöriga. Det behövs olika typer av boende, för olika behov och önskemål. Det ser inte likadant ut för alla äldre.
Därför, Tomas Holgersson, tror jag fortfarande att vi i Vimmerby behöver ett nytt trygghetsboende! Det är min verklighetsuppfattning och min övertygelse. Det kommer jag fortsätta jobba för under 2014.

Elisabeth Lago Nilsson
(Kristdemokraterna),
Socialnämndens ordförande

Läs mer om