Micael Glennfalk skriver i onsdagens tidning om sin syn på kosten i kommunen. Det låter bra men det finns luckor i hans resonemang. En av de bidragande orsakerna till att vi socialdemokrater var positiva till en övergång till kylmatsystem var just möjligheten att kunna laga mat från grunden och komma bort från den stora andelen halvfabrikat som vi hade dessförinnan. Siffror som vi fått till oss var att ca 70-80 procent var halvfabrikat tidigare och idag är det vänt så att vi lagar 70-80 procent från grunden. Den förra kostchefen påpekade att det är svårt att nå hundraprocent eftersom det exempelvis inte finns planer på att göra sin egen korv.
Så när kommunalrådet nu vill backa bandet utan en större analys och bums byta tillbaka till det gamla systemet på skolans område blir vi lite fundersamma. Äldreomsorgen ska lämnas oförändrad och som vi uppfattat i förslaget även barnomsorgen. Det gör att förslaget inte känns genomtänkt från Micael Glennfalk. De delar som han lyfter upp har inget med tillagningssystemet att göra. Med Glennfalks förslag kan det bli det svårare att kunna få mer lokala varor och det tycker vi är synd.
I det gamla systemet var det mycket transporter och inköpen blev dessutom dyrare då leverantörerna skulle köra till flera ställen med varorna. I den utredning som vi fått ta del av finns inget om detta.
När Micael Glennfalk lyfter personalfrågorna glädjer det oss att han har tagit till sig våra synpunkter som vi framförde på kommunstyrelsen. Våra kommunala restauranger är viktiga kärnor i kommunens verksamheter och det är därav att viktigt att vi ger personalen de bästa förutsättningar för att kunna ge våra matgäster en bra måltidsupplevelse, där bland annat kompetensutveckling är viktigt.
Vidare så måste vi ta fram en modell som gör att vi kan få bättre matsalar som allt mer har en karaktär av restaurang. Men åter så är det frågor som inte har med själva tillagningen att göra.
Vi socialdemokrater tror inte kommunstyrelsen kan fatta beslut om ett nytt system den 5 mars. Det finns allt för många frågor som måste ses över innan vi kan fatta ett sådant beslut. Vi kommer på sammanträdet begära att man skickar tillbaka frågan till tjänstemännen med uppgift att se vilka konsekvenser som en förändrad kostorganisation får både för matgäster, personal och ekonomi.
Peter Högberg och Helen Nilsson,
Socialdemokraterna
Vi måste sätta matgästen i centrum
Det finns idag brister i kosten i kommunen. Det är vi socialdemokrater medvetna om och problemen måste lösas. Vi läser i tidningen att maten inte alltid räcker till och att eleverna får vänta allt för länge på mat. Vi vet dessutom att centralköket på Vimarskolan är fel dimensionerat för det antal portioner som idag lagas. Vi måste komma till rätta med bristerna i det nya systemet i stället för att backa för fort. Det känns för oss märkligt att kasta stora delar av denna investering på soptippen innan den ens har fått chansen att prövas.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.