Många upplever att kommunernas service till de gamla och sjuka har försämrats genom åren. Finns säkert många orsaker till det. Gamla människor idag har ingen "Tant Tyra" - istället kommer det kanske över tio olika människor under en tvåveckorsperiod hem till de gamla som bor ensamma hemma i Vimmerby kommun.
En person ska se till att de kommer upp ur sängen. En annan person kommer senare och hämtar och lämnar tvätt. En tredje person kommer med kylmaten. En fjärde person kommer vid lunchen för att värma kylmaten i mikron, lägga upp den på tallriken, och se till att den gamle äter. En femte person kommer för att städa. En sjätte person kommer för att ta 14 minuters promenad. En sjunde person kommer för att hjälpa till med medicinerna. En åttonde person kommer för att handla frukostmat. En nionde person kommer för att ledsaga ned till vårdcentralen eller tandläkaren. En tionde person kommer för att ordna kvällsmaten. En elfte och ibland tolfte person kommer för att duscha. En trettonde person kommer för att bädda ned.
Och så ska ju gräset klippas, snön skottas? och hela huset storstädas ibland. Men här kommer "RUT" som en gåva från Alliansregeringen. En välsignad reform för många gamla.
När vi lokala politiker nu påbörjar vårt visionsarbete inför framtiden, klart i höst, måste vi våga tänka om. Hur ska vi kunna åstadkomma Sveriges bästa äldreomsorg i Vimmerby kommun?
En stor utmaning är de ökade kostnaderna kommunen har för LSS och LASS, kort sagt har behoven av personlig assistans ökat och staten för över kostnaderna på kommunerna. Det är utgifter vi har svårt att göra något åt. Kompensation sker från staten, men i efterskott.
Omsorgsnämnden har sakta men säkert kommit i balans med sina hemtjänstkostnader, men står inför fördyringar i och med de nya boendena som planeras på Cirkusplatsen.
Men det är också intressant att notera att omsorgsnämnden har ett ackumulerat underskott på 14,2 miljoner kronor, påbyggt år efter år sedan 2008. Det ackumulerade underskottet visar att systemet inte fungerat, åtminstone inte med den budget man fått tilldelad.
Antingen sker en underbudgetering, en felaktig planering eller är det ett systemfel i själva produktionen.
Oavsett vilket, jag tror inte att det är fel på alla medarbetare i vår omsorgsorganisation. Man gör ett gott arbete i det system man är tillsatt att verka i. Nej, vi politiker måste ompröva själva systemet.
Vi kan inte bara säga att "så är det i hela Sverige", "så har alla kommuner" eller "det går inte att ändra".
Vill man så kan man. Vill vi förändra så kommer det att gå att förändra.
I och med nya kylmatsystemet tillsatte vi ytterligare personal till den stora grupp som kommer hem till den gamle. Inte för att laga mat, utan för att transportera mat och värma mat.
Och i och med central tvättorganisation (Samhall) kommer det ytterligare några. Inte för att tvätta utan också för att transportera tvätt.
Samtidigt har vi inte platser i omsorgsboenden, utan kommunen vill att de gamla ska bo kvar hemma så länge som möjligt.
Av det skälet tillsätter man allt fler personal när behovet ökar hos den gamle.
All denna personal har sin tid inrutad i minuter; ingen hinner samtala. På med de blåa plastpåsarna om skorna, gör vad vi ska, sedan av med plastpåsarna och till nästa. Nej, man hinner inte ens ta av sig skorna. Så är systemet. Och vi politiker är givetvis ansvariga för detta.
Jag hoppas att vi under våren och sommaren ska hitta ett omsorgssystem som kan ge högre kvalité hemma hos de gamla, till lägre kostnader än idag.
Jag tror det går. Vi ska inte fortsätta ge ökade resurser till system som inte fungerar.
Jag tror att kylmaten skulle fungera men bara delvis, och att flera ingredienser i måltiden skulle kunna "lagas" av arbetslaget hemma.
Jag tror att man skulle klara tvätten och städet och även hjälpa till med mediciner.
Ska det inte vara möjligt att ett mindre arbetslag personer, som skiftarbetade, kan klara allt hemma hos den gamle; från städ, tvätt till mat och medicin?
I de mindre tätorterna kanske det skulle vara en möjlighet att hålla kvar en hög nivå i servicen? I den lokala affären? Fler servicejobb för boende på orten?
Jag ser fram emot visionsarbetet i politiken nu och förhoppningsvis; "Tant Tyras" comeback inom äldreomsorgen.
Micael Glennfalk (m)
Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby
Vi ska inte fortsätta betala för sådant som ej fungerar
När jag var liten grabb i Stjärnhusen i Vimmerby och mamma, sömmerska på kvarterets kvinnoindustri Mästersöm, fick influensa så kom det en "hemsyster", Tant Tyra, till oss fyra barn.Min far var resande säljare, och vi barn hade behov av omvårdnad när mor låg nedbäddad. Denna hemsyster lagade mat, städade lägenheten, såg till att alla kom till skolan och tvättade upp lite ur tvättkorgen under dagen.Kostade hemtjänsten mer på 1950-talet än nu, i omräknat penningvärdet?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.