Vi välkomnar synpunkter om vindkraften

Bo Monell i Horn vänder sig i denna tidning mot E.ON:s planer att undersöka om det är möjligt att bygga förnybar energi i Hycklinge. Bo Monell är ingen vän av vindkraft och det respekterar jag - likaså hans stora engagemang i frågan.

Från läsekretsen2012-02-23 07:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt måste jag fråga Bo Monell: Å ena sidan vill vi ha det varmt och skönt hemma, minusgrader i frysen och en dator som fungerar. Å andra sidan ska produktionen av den energin inte påverka oss på något sätt. Hur ska det gå till?
Om vi tror att vi har ett gemensamt klimatproblem, måste vi börja bygga förnybar elproduktion någonstans. E.ON:s uppgift är att hitta lämpliga platser. Jag inser att det på lokal nivå kan vara en lösning att avstå från att bygga vindkraftverk, men det löser inte problemen på en global nivå.

Orsaken till att vi bygger är trots allt att det på europeisk nivå behövs vindkraft för att underlätta övergången till icke-fossil elproduktion. Men vindkraft behövs även som ett komplement i den svenska energimixen och främjar vårt lands politiska mål att öka produktionen av förnybar energi.
Visserligen ger 1 kWh el producerad i Sverige ett relativt lågt utsläpp av koldioxid - omkring 20 gram. Samma siffra i den nordiska mixen är dock cirka 100, medan 1 kWh i den europeiska mixen släpper ut hela 400 gram koldioxid per kWh.
Jag är den första att skriva under på att det blir en lokal påverkan när vi bygger energiproduktion - det gäller vatten, kärnkraft och det gäller givetvis vind. Därför undersöker och sammanställer vi nu den påverkan, men frågan som samhället måste ställa sig är huruvida denna påverkan kan anses vara acceptabel eller inte?

Jag anser att klimatfrågan är en av mänsklighetens största utmaningar. Detta innebär att väldigt många länder vidtar åtgärder för att öka andelen förnybar energi.
Att vindkraftverk syns är sant. Dessutom låter turbinerna när de vrider sig i blåsten, men vinsterna för miljön är enorma; ett enda verk kan producera förnybar el motsvarande förbrukningen av hushållsel i 1 200 hem. Detta innebär att 32 verk här skulle minska utsläppen av koldioxid med lika mycket som upp emot 40 000 bilar släpper ut.

Det är sant - som Bo Monell skriver - att de förnybara energislagen stöttas. Detta innebär att alla som producerar förnybar energi får ett elcertifikat som de kan sälja - vid sidan av den el de producerar. I dag ligger priset för dessa omkring 20 öre per kWh producerad el. Eftersom den förnybara elen fortfarande utgör en relativt liten del av den totala produktionen betyder det att alla landets kunder betalar någonstans mellan 4-5 öre extra för sin el. Detta för att stötta småskalig vattenkraft, biobränslen, sol och vind. Och orsaken till det är att den förnybara energin är dyrare att producera än att använda sig av fossil.
Jag personligen tycker att det är bra: inte för att E.ON kan bygga vindkraft, utan för att våra barn förhoppningsvis ärver ett bättre jordklot.

Vidare menar Bo Monell att vindkraft enbart handlar om att E.ON ska tjäna pengar.
Jag håller inte med. Det är visserligen sant att E.ON tjänar pengar på vindkraft. Att vi tjänar pengar ger många vinster för samhället: E.ON har upp emot 5 000 anställda i Sverige som har ett jobb att gå till.
E.ON betalar skatt i landet och dessutom investerar vi mångmiljardbelopp: Förra året ungefär en miljard på vindkraft och det bara i Sverige. I år investerar vi lika mycket. Orsaken till det är att vindkraft är en del av vår affärsidé, men det är inte därför samhället väljer att bygga ut vindkraften. Nej, orsaken är att världen behöver mer förnybar energi.

Jag förvånas vidare över Bo Monells teori om att vindkraft orsakar större koldioxidutsläpp än vad den minskar dem. Jag hävdar att ett vindkraftverk efter ungefär ett halvår har producerat energin som gått åt för att tillverka det.
Kanske ska vi inte bygga några vindkraftverk i Hycklinge. Kanske blir påverkan för stor. Detta ska vi undersöka noga. Men om vi verkligen har ett gemensamt klimatproblem riskerar vi alla att påverkas på ett sätt vi inte kan överblicka i dag. Detta gäller mig, Bo Monell och alla andra på denna vår gemensamma jord.

Anders Wallin,
projektledare E.ON Vind

Läs mer om