Ambulanshelikopter är en flygande intensivvårdsavdelning, med anestesiläkare och anestesi/IVA/ambulanssjuksköterska ombord. Ambulanshelikopter kan inte likställas med ambulansflyg, men är mer användbar genom att den inte är beroende av flygplats för att landa.
Ambulanshelikopter ersätter inte ambulans, men är ett viktigt komplement. Vid ett antal tillfällen varje år finns multitraumatiserade patienter, patienter med skallskada, traumatiska amputationer, allvarliga förgiftningar, intensivvårdspatienter som behöver flyttas till högre vårdnivå osv, kort sagt livshotande tillstånd där varje minut är dyrbar. Då kan vägbundna transporter i vårt avlånga län, med sina stora avstånd, innebära allvarliga risker. Där skulle ambulanshelikopter ge snabbare transport, med hög medicinsk kompetens och behandlingsmöjlighet ombord under resan.
Ambulanshelikopter är väderberoende och kan inte flyga eller landa under vissa förhållanden. Vid ungefär 20 % av larmen kan ambulanshelikopter inte användas. Ändå har exempelvis ambulanshelikoptern i Västerbotten omkring 600 patienttransporter per år. Deras nuvarande helikopter har använts sedan 2002. Den har en marschfart på 270 km/tim, räckvidd på 800 km och kan transportera två patienter samtidigt. Anspänningstiden, dvs tiden från larm tills man är i luften, är max 15 minuter.
I Norge används ambulanshelikopter i långt större omfattning än i Sverige. Utifrån olika sätt att räkna, beräknar man att i 2 - 20 % av fallen har det varit livsavgörande att det var ambulanshelikopter istället för vägtransport. Om man överför dessa data på Västerbottens siffror skulle det innebära att 12 - 120 människoliv räddas årligen tack vare ambulanshelikoptern.
Det finns inget som säger att inte motsvarande situation skulle råda i södra Sverige. Därför har flera nationella utredningar har pekat på behovet att ur ett jämlikhetsperspektiv öka antalet ambulanshelikoptrar i riket och då framför allt i landet södra delar.
Med en ambulanshelikopter i sydöstra sjukvårdsregionen skulle med stor sannolikhet ett antal liv kunna räddas. Vem vill påstå att befolkningen i Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län ska avstå från den ökade möjligheten att rädda liv?
Med denna bakgrund kommer jag fortsätta driva frågan om ambulanshelikopter till länet och landningsplattor vid sjukhusen.
Gudrun Brunegård
Landstingsråd (KD)
Viktig tillgång till ambulanshelikopter
Frågan om ambulanshelikopter i Kalmar län och landningsplattor vid sjukhusen diskuteras intensivt. Det är angeläget att känna till fakta, för att inte diskussionen ska baseras på allmänt tyckande.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.