Viktigt val för våra barn och barnbarn

Söndagen den 13 juni är det val till Europaparlamentet. Ett val som enligt flera bedömare kommer att endast engagera en minoritet av röstberättigade i vårt land. Varför är det på detta sätt? Vilken skuld har vi själva som politiker till att EU-valet känns som mindre viktigt?

Från läsekretsen2004-06-04 08:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss och många andra aktiva politiker finns en övertygelse om att vi har en viktig uppgift i kommunfullmäktige, i landstinget och i riksdagen. Vi är övertygade om att det också finns en viktig uppgift i Europapolitiken. Att avstå från att rösta till europaparlamentet vore därför lika motsägelsefullt som att avstå från att rösta i kommunvalet för att man tycker att kommungränserna inte är dom rätta.
Att vi finns med i EU avgjordes i en folkomröstning 1994 och att vi inte ska ansluta Sverige till Euron under de närmaste åren avgjordes i folkomröstning förra året. Det frågan nu gäller är vilka personer som ska företräda oss i parlamentet.
Alkoholfrågan hör till de områden som inte längre kan föras med ett snävt nationellt perspektiv.
De problem som en hög alkoholkonsumtion leder fram till finns i hela Europa.
Trots sina brister har den svenska alkoholpolitiken med europeiska mått mätt varit framgångsrik. Det är helt klart att vi behöver arbeta för att exportera de goda delarna av den till resten av EU:s medlemsstater.
Folkhälsan måste sättas före franska bönders intresse av att sälja vin till svenska ungdomar. Det faktum att cirka 200 000 barn i vårt land växer upp i miljöer där minst en förälder har alkoholproblem talar sitt tydliga språk.
Vi anser att Sverige ska återinföra införselkvoter. Det finns ett intresse bland EU:s medlemmar för att bygga en ansvarsfull alkoholpolitik.
Då ska Sverige inte överge sin klassiska alkoholpolitik för att övergå till alkoholliberalism. Vi bör istället ta vara på det tillfälle som nu finns och kraftfullt arbeta för en europeisk alkoholpolitik som sätter folkhälsa före industriella intressen.
För att ha en chans att göra insatser mot drog- och alkoholliberala trender, liksom mot barnpornografi och sexslaveri behövs ett utvecklat samarbete över nationsgränser. EU handlar just om gränsöverskridande frågor.
Ytterligare en viktig gränsöverskridande framtidsfråga är miljön.
Utsläpp i haven eller i luften tar inte hänsyn till våra kartboksgränser.
Allt från utsläpp och avfallshantering till klimatförändringar berör oss på alla nivåer, även här är behövd det europeiska samarbetet. EU i stort, liksom enskilda parlamentariker är viktiga för det framtida miljöarbetet.
Den viktigaste frågan av alla är dock freden - om EU inte handlade om något annat, men fanns bara för att upprätthålla fred mellan 25 länder, då vore ändå samarbetet värt allt. Att få leva i fred och frihet kan inte nog värderas.
Att ha rätt att i demokratiska val rösta är en förmån som vi kanske behöver påminnas om ibland.
Här vill vi först och främst uppmana alla att utnyttja denna rättighet. Kristdemokraternas valsedel inför EU-valet innehåller 27 namn med sådan spridning som gör att olika intresseinriktningar kan känna sig väl representerade.
Ingen har anledning att ligga på sofflocket för att man saknar kandidater att ge sitt stöd till.
Vi, två politiskt aktiva i vårt län, vill ändå ge en rekommendation. Gå och rösta. Rösta på Kristdemokraterna. Och sätt ett kryss för nr 14, Monica Bengtsson från Trekanten, Kalmar.
Vårt motiv till att bryta tystnaden runt vem man tänker kryssa och offentligt ge uttryck för vad vi tänker göra är tvådelad. Dels finns anledning att göra en aktiv insats för att Kalmar län och Småland ska få en tydlig röst i Europapolitiken.
Dels har Monica Bengtsson som person goda förutsättningar att föra fram viktiga framtidsfrågor. Hon arbetar just nu med ungdomsfrågor som politiskt uppdrag inom regionförbundet och har även uppdrag på olika nivåer som berör utbildning och lärandefrågor.
Monica Bengtssons engagemang i EU-valrörelsen berör barn och ungdomars framtid. Valet den 13 juni gäller vilken framtid vi vill ge oss själva och våra barn och barnbarn.

Anders Andersson, Järnforsen
Landstingsråd och distriktsordförande för kristdemokraterna
Chatrine Pålsson, Fliseryd
Riksdagsledamot och vice ordförande i socialutskottet

Läs mer om