Landsbygdslöftet från Kronståhl och Naraghi kostar landsbygden 4000 miljoner kronor extra.
I september åkte Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven ut till en svensk mjölkgård - förvisso på Drottningholm i Stockholm - för att övertala befolkningen på svensk landsbygd om att Socialdemokraterna efter decennier av försumligheter på området äntligen sett ljuset. Man skulle satsa på landsbygden.
Ett löfte på 371 miljoner kronor högre stöd till landsbygdsprogrammet utlovades, förvisso förutsatt att lantbruksföretagarna på egen hand betalar kalaset via högre gödselskatt, införd kilometerskatt och en ny slakteriavgift, men likväl ett löfte.
När Socialdemokraterna så lite senare presenterade sin skuggbudget stod det klart att utsugningen av landsbygdens näringar inte stannar vid detta. Man vill höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga och sammantaget räknar man med att tillskansa sig 4 000 miljoner extra varje år från näringar på landsbygden. Effekten blir givetvis att man slår undan benen för de gröna näringarna, besöksnäringen och den traditionella industrin runt om i hela landet, så även i Småland.
Detta är ett spel som riskerar att kosta tiotusentals människor jobbet över hela landet. Socialdemokraterna lägger landsbygdens företag och jobb i potten i sin politik. Att på toppen av detta kalla detta för en satsning på landsbygden är rent absurt.
Än mer absurt blir det när Tomas Kronståhl och Laila Naraghi i denna tidning försöker framställa ovanstående attack på svensk landsbygd som något bra och framgångsrikt för Småland. I Kalmar län är den traditionella industrin och småföretagsamheten, de gröna näringarna och besöksnäringen dominerande vid sidan av offentlig sektor.
Utifrån just Smålands förutsättningar vill vi därför be Kronståhl och Naraghi utveckla följande frågor:
? På vad sätt ökar ungas möjlighet att få jobb, tex på Astrid Lindgrens Värld, när ni vill dubblera arbetsgivaravgiften för alla upp till 25 år och fördubbla skatten på restaurangbesök?
? På vad sätt förbättras konkurrensförmågan i länets industri om man inför det Ni kallar "vägförbättringsavgift", en km-skatt på avstånd för alla lastbilar, hur stärks tex Arla i Vimmerby eller Berghs i Mörlunda av en hög lastbilsskatt på avstånd?
? Hur stärks de gröna näringarna i vårt län av att ni vill höja det nationella skattetrycket med återinförd handelsgödselskatt, återinförda slakteriavgifter etc i en ekvation som innebär att ni återkräver er lilla satsning om 370 miljoner om året flera gånger om?
Vi är många som undrar hur ni räknar och hur detta skulle kunna bli bra i vår del av landet men ni vet säkert svaret.
Till skillnad från Socialdemokraterna vill vi genomföra en jobbskaparpolitik - en politik som är den motsatta till Kronståhls och NaraghiŽs kostnadschock. För till skillnad från dessa båda är vi övertygade om att goda villkor för företag som anställer folk i riktiga och varaktiga jobb är grunden för tillväxt, välstånd och som i sin tur genererar ännu fler jobb i hela landet.
Till skillnad från Socialdemokraterna vill vi och Centerpartiet se ännu lägre arbetsgivaravgifter, lägre kostnader för att driva små- och medelstora företag kombinerat med ytterligare regelförenklingar. Det ger fler och starkare företag, vilket innebär fler jobb och fler människor som kan bebo även Kalmar län. Kort sagt, en långsiktigt hållbar politik för hela landet.
Anders Åkesson, riksdagsledamot i Kalmar län
Ingela Nilsson Nachtweij, Kommunfullmäktiges ordf Vimmerby
Per-Åke Svensson, kommunstyrelsens v ordf Vimmerby
Vill se ännu lägre arbetsgivaravgifter
Replik på insändare i denna tidning "Regeringen ignorerar landsbygden" av Kronståhl och Naraghi.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.