De ökade priserna ger höga vinster för kraftbolagen. Det är viktigt att se till att konkurrensen fungerar, så att konsumenterna inte drabbas mer än nödvändigt av prisökningarna.
Det finns flera orsaker till högre priser, bland annat de höga olje- kol och gaspriserna. Handeln med utsläppsrätter är ett nytt men viktigt verktyg i kampen mot klimatförändringar. Det är ännu för tidigt att uttala sig om den långsiktiga prisutvecklingen. Det viktiga är att systemet får kraftföretagen att ställa om till förnybar elproduktion. De företag som producerar förnybar el, t.ex. vattenkraft, får därmed större vinster.
Vid det nordiska energiministermötet på Grönland i förra veckan enades vi om flera åtgärder för att utveckla den gemensamma nordiska marknaden och åstadkomma en ännu bättre konkurrens. Vi kom också överens om att gemensamt analysera hur prisbildningen på den nordiska marknaden påverkas av handeln med utsläppsrätter, speciellt på elbörsen NordPool.
Regeringen har på senare tid vidtagit en rad åtgärder och förbereder ytterligare åtgärder för att stärka kundernas ställning och förbättra konkurrensen på elmarknaden.
Det gäller t.ex. införande av månadsvis avläsning av elmätarna och åtgärder som gör det lättare för kunderna att byta leverantör. Regeringen har också genom flera åtgärder, bl.a. elcertifikatsystemet, agerat för att öka produktionen av förnybar el. Sedan 2002 har den förnybara elen ökat med 4,5 TWh och målet idag är att den ska öka med sammanlagt 10 TWh till 2010.
Mona Sahlin
Samhällsbyggnadsminister
Vill stärka kundernas ställning på elmarknaden
Priserna på elmarknaden har stigit kraftigt under den senaste tiden. Jag kommer att inom kort träffa företrädare för de ansvariga myndigheterna, Energimyndigheten, Konkurrensverket och Finansinspektionen, för att få deras bedömning av situationen och diskutera hur kundernas ställning kan stärkas.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.