Vimmerby kommun kommer tvinga företag till nedläggning

Vimmerby kommun kommer tvinga företag till nedläggning
Det är inte bara skolor och förskolor som stängs på landsbygden. Även företagen kommer att tvingas till nedläggning.
Förskolor skolor och fritids är en förutsättning för att kunna driva företag på landsorten. Låt oss visa vad en nedläggning av förskola, skola och fritids skulle kunna innebära för en företagare på landsbygden:

Från läsekretsen2015-05-16 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om jag som egenföretagare hemma på det egna företaget börjar 07.00 och slutar 16.00, så innebär det att jag måste åka, utöver de 8 km/15 min som jag åker idag, för att hämta och lämna mina barn, ytterligare 25 km/30 min enkel resa, om skolan i Rumskulla stängs, och jag tvingas åka in till Vimmerby. Detta innebär 25 km in till Vimmerby för att lämna på fritids, 25 km hem för att jobba, 25 km in för att hämta, och sedan 25 km hem. Det blir 10 mil om dagen, 50 mil i veckan och 200 mil i månaden. Om vi räknar med Skatteverkets milersättning på 18,50 per mil, som alla vet inte täcker in slitage och värdeminskning, så innebär detta att det kostar 3700 kronor att skjutsa barn till och från fritids. Tiden detta tar mig, 30 minuter per resa blir 40 timmar i månaden. Det säger sig självt att jag inte kan lägga ut 3700 kronor - skattade pengar, utan avdragsrätt - i månaden, och lägga 25% av min arbetstid på att skjutsa. Det här är en omöjlig ekvation. Redan nu är det svårt att få ekonomin och vardagspusslet att gå ihop. Var är arbetslinjen i detta?

Vän av ordning frågar sig kanske: "Respektive då, kan inte han/hon hämta eller lämna?" Svaret blir i många fall "Nej" Respektive jobbar kanske i samma verksamhet eller så jobbar han/hon oregelbundna arbetstider, eller kanske jobbpendlar åt det motsatta hållet. "Kan ni inte ändra era arbetstider då?" Det gör sig inte så enkelt. Korna vill bli mjölkade på morgonen, turisterna vill ha frukost, och kunderna i transportföretaget behöver få sina varor levererade i tid.
De konkreta följderna av en skolnedläggning drabbar inte bara mig som egenföretagare, det drabbar mina anställda också, som också bor på landet. Hur konstigt det än kan låta i kommunalrådens öron, så finns det faktiskt familjer som vill välja en liten landsbygdsskola till sina barn. De vill ha närheten, och den trygghet som det innebär då alla känner alla.

Det lilla, nära, lokala perspektivet med ett lugnt och fridfullt boende på landsbygden och en skola i närheten är konkurrensfördelar som jag kan erbjuda mina anställda vid rekrytering, och ökar mina möjligheter att få tag i rätt kompetens.
Att det finns förskola, skola och fritids på orten minskar resandet, och därmed stressen hos företagaren och dennes anställda. Tänk dig själv: en stressad turistguide, eller en slutkörd frukostvärdinna på landsbygdspensionatet. Vilken kvalité blir det för landsbygdsturismen - en sektor som för övrigt har stor utvecklingspotential. Eller tänk dig en utmattad lantbrukare. Vilken kvalité orkar han/hon hålla på den lokalproducerade maten? Eller tänk dig en chaufför i det lokala åkeriet, som är stressad för att snart är det dags att åka de där extra milen för att hämta på fritids. Hur bra är det? Vad händer om orken, energin och den där lilla extra gnistan, som behövs för att driva företag på landsbygden, försvinner?
En förskola, skola och fritids på landsbygden är en förutsättning för företagarna på landsbygden, annars kommer även vi att bli tvingade till nedläggning eller kommunbyte.

Företagarna i Rumskulla:
Almsåkra Angus,
Backhedens Mark & Anläggning,
Egerlid & Fellke AB,
Ekbackens Lantbruk,
Grönsved Gård,
Handledning & Kompetensutvecling,
House4u AB,
Hyltahus AB,
Idelinds Skogsservice AB,
J B Skogstjänst,
Jonas Jord & Skog,
Lars Persson Åkeri AB,
Leroc Trä & Teknik,
Noomis och Håkans Aktiviteter HB,
Norrhults Gård,
Peeters Snickeri & Bygg,
Pronell AB,
Rumskulla Maskiner AB,
Rumskulla Pall,
Rumskulla Skrot HB

Läs mer om