Vimmerbyorten behöver korna

I Vimmerby med omnejd finns det många mjölkkor. Markerna lämpar sig väl för mjölkproduktion och här finns gott om duktiga bönder som målmedvetet satsar framåt för att vi även i framtiden ska ha tillgång till det som alla tar för givet - mjölk.

Från läsekretsen2012-11-20 08:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tuffa situationen för dagens mjölkproducenter kan inte ha gått någon förbi. Varför är mjölk så billigt i affärerna? Varför uppskattar vi inte detta med möda producerade livsmedel mer? Många betalar gladeligen 20-30 kronor per liter för vatten medan mjölken inte ens kostar 10 kronor per liter.
Mjölkproduktionen är den ekonomiska ryggraden på den svenska landsbygden. Varje mjölkföretagare bidrar till sysselsättning av i genomsnitt fem personer. Svenska mjölkkor är bland de friskaste i världen och fria från multiresistenta bakterier. Betande djur är en förutsättning för bevarande av de öppna landskap där många hotade arter lever.

De kor som försvinner nu kommer inte tillbaka. Betesmarker växer igen, fullt användbara stallar står tomma, skolor och affärer läggs ner när landsbygden avfolkas. Mjölken kommer istället att produceras i andra länder, ofta med sämre miljö- och djurskyddslagstiftning, och transporteras långa sträckor.
Vilken av traktens livsmedelsbutiker blir först med att erbjuda prishöjd mjölk där mellanskillnaden går direkt till producenterna? De handlare som vågat prova har sett en markant ökning av försäljningen på de mjölkpaket som kostar mer. Konsumenterna vill alltså ha färsk närproducerad mjölk och är villiga att betala för den.
Vi tror på svensk mjölkproduktion och hoppas på att se minst lika många betande kor i hagarna nästa sommar.

Annelie af Ekenstam,
Anita Hedlund,
Erik Jergil,
Cecilia Kindefält,
Petter Ljung,
Anna Svensson,
Sofie Svensson,
Kristina Torstensson-Andersson,
Inger Tingström,
Distriktsveterinärerna Vimmerby

Läs mer om