Intressant är att se hur äldreomsorgen utvecklats på 2000-talet och hur folk blivit allt mer nöjda. Kritik riktas från medborgarna över sjukvård och skola, men när det gäller äldreomsorgen har folk blivit allt mer nöjda.
I årliga intervjuer som Demoskop gör med 3.000-4.000 medborgare har man ställt frågan om hur nöjda människor är med äldreomsorgen.
- På en sjugradig skala var nivån 2,7 år 2003, när vi började och vid motsvarande tidpunkt år 2010 var den 3,4", skriver Anders Lindblom, VD på Demoskop i en debattartikel i Dagens Samhälle. 2013 mätte man den igen och då var den 3,6. Så trots kritiken har graden av nöjdhet över äldreomsorgen förbättrats avsevärt från år 2003.
Nöjdheten med hemtjänsten är 89 procent och med äldreboendet 83 procent medan de som är rent missnöjda är 3 respektive 4 procent. Socialstyrelsens undersökning ger inget stöd för att de privata skulle vara sämre än de kommunala utförarna.
Vimmerby kommun lägger ned stora investeringar i sin äldreomsorg just nu, och jag tror det är i sista minuten, då både priser på byggnation och finansiering blir dyrare och antalet äldre kommer att bli fler. Vi byter ut 17 kvm i 40 år gamla utdömda Eken mot 31 kvm i nybyggda omsorgsboende i kv Senioren. I Moderaterna har vi drivit på för att denna långbänksfråga ska bli verkställd.
Kommunens kostnader för äldre kommer att öka åren framöver. Det råder ingen tvekan om det. Inte bara att det blir fler äldre som lever längre, allt ökade krav på välfärd tillkommer också och frågan är när man når max vad en kommun kan prestera.
Och hur man kan hitta nya idéer till att både förbättra för de gamla och ändå få ett effektivare användande av de kommunala pengarna?
Kostnaden för äldreomsorgen i Sverige är 80 miljarder per år. I snitt är det cirka en femtedel av kommunernas utgifter.
2008 kom en ny term på en ny form av äldreboende - Trygghetsboende. Man såg att trygghetsboende försenade inträdet i vård- och omsorgsboende.
Boendeformen vände sig till de äldre, över 70 år, som inte behövde den vård som erbjuds på särskilda boenden för äldre, utan snarare söker en social tillvaro som är bättre än den ensamhet de upplever i sina hem. I Trygghetsboende ingår inga måltider, omvårdnad eller sjukvård som i särskilda boenden. Men genom hemtjänsten når man ändå full tillgång till detta i trygghetsboendet. (Det vi bygger nu på Cirkusplatsen har full vård- och omsorg, d.v.s. särskilt boende.)
Trygghetsboenden är alltså ett förstärkt vanligt boende, riktat till äldre och har därför full handikappanpassning, gemensam matsal/aktivitetslokal samt en värdinna som är där på fasta tider.
I Vimmerby kommun såg inte den tidigare ledningen något behov av detta. Således tillät man Vimarhem bygga vanliga lägenheter istället för trygghetsboende.
Moderaterna i Vimmerby är fast beslutna att driva frågan om trygghetsboende enligt regeringens koncept. Vi känner stort stöd från pensionärsorganisationerna. 170 äldre står idag i kö till Granen, och flera har stått i kön länge.
Som gammal och behövande ska du inte behöva köa till ett boende där du byter ensamhet mot gemenskap.
Därför är Trygghetsboende enligt den definition regeringen lagt fast för sitt investeringsbidrag, det Trygghetsboende vi moderater vill ha byggt i Vimmerby.
Efter valet kommer vi att ta fortsatt initiativ för att få till stånd ett trygghetsboende, gärna med byggnation och ägande av andra än kommunkoncernen, exempelvis hyresrättskooperativ, bostadsrätt eller annat ägande.
Micael Glennfalk (M),
Kommunstyrelsens ordförande
Vimmerbys äldre är värda gemenskap och omsorg
Äldreomsorgen kommer att bli en stor valfråga också i Vimmerby.Anledningen är givetvis att antalet äldre ökar i rasande fart, och framförallt allt då antalet äldre över 85 år som i takt med att de blir ännu äldre, behöver mer vård och omsorg.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.