Vindkraft och pengar till bygden

Med stor förvåning läser jag artikeln i lördagstidningen. Var det inte så att vi, nästan alla skulle jag säga, ville ha bort alla vindkraftverk från Riddarhusskogen utanför Horn och Hycklinge? Är det nu fritt fram att gå tillbaka till ruta ett?
E.ON kan nog se möjligheten att flytta tillbaka mastodontmaskinerna till de förut planerade platserna mot Kila. Kan man bli annat än förvånad? Kan man få del av "kakan" utan att ha den?

Från läsekretsen2012-06-01 07:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar som att det vore okej, bara dom inte kommer för nära, stör eller syns. Grannen kan få obehaget bara vi inte påverkas. Det är ju toppen om man flyttar dom och vi ändå kan få del i vinsten. Eller hur? Är det så man resonerar?
Jag har all respekt för den ekonomiska föreningen. Och ingen skugga skall falla över eran ambition att utveckla bygden. Det finns säkert många bra ideér som kan komma fram från duktiga arbetsamma Södra Kindabor. Jag känner bygden.
Men för sjutton, ta avstånd från vindkraftparken. Motståndet får inte köpas med pengar. Byggs vindkraftparken blir bygden som helhet fattigare.

Det kan misstänkas att det göms en Quisling i allt motstånd. På flera platser i landet dyker det upp dylika situationer. Någon är köpt av vindkraftexploatören.
Vänd inte vinden, säg ett bestämt nej till alla vindkraftplaner. Flera av oss vindkraftmotståndare ute i bygderna har blivet kontaktade av vindkraftsföreträdare - eller förespråkare och erbjudits pengar eller del av vinsten, bara vi slutar skriva insändare och lägger ned motståndet.
Så är också fallet med E.ON:s vindkraftpark. Olika ekonomiska uppgörelser förekommer överallt, men den som tar emot dessa trots motsatt uppfattning i sakfrågan, är en stor ynkrygg som människa.

Det förekommer så kallad Bygdepeng på vissa platser men som regel fungerar det dåligt. Och det finns inget som säger att detta skulle fungera i detta fall. Dessutom är det ju så att hur stor denna peng är så förändras inte sakfrågan, att bygden förlorar på vindkraftsanläggningen. Det gäller då även på andra plan än de ekonimiska, typ medicinska, trivsel- och turistmässiga och så vidare.
Jag tror också att det kan bli svårt rent praktiskt på grund av vindkraften inte längre är lönande. Vindkraftbranschen har kollapsat. Vindkraften behövs inte alls eftersom Norden är på väg mot ett stort elöverskott.

Vindkraften är heller inget energisystem utan ett finansiellt system att överföra elkundernas pengar till vindindustrin och i många fall till LRF:s markägare.
Hela vindkraftindustrin är konkursfärdig och branschen riskerar att falla samman. Vindkraftbranschen har under lång tid vilselett allmänheten. Nu har sanningen om en ohållbar exploatering i vindkraft uppdagats och nu håller branschen på att kollapsa. Vi kan förvänta oss de första konkurserna och utan ytterligare stöd faller allt samman.

Bankerna, elföretagen och enskilda, som äger verk får det mycket bekymmersamt. och har det redan bekymmersamt. Mest synd är det om dom som har trott på vinster och köpt andelar.
Vore de tillräckligt upplysta skulle det inte behövt hända. I första hand beror krisen på de mycket låga elpriserna och att elcertifikaten är svårsålda. Samt att systemet med bidragsfinansiering i längden inte är hållbart.
Jag hoppas att E:ON drar sig ur Riddarhusprojektet, liksom dom har gjort på flera andra platser.

Bosse Monell
Bäckkullen, Vimmerby

Läs mer om