Det är bara en tidsfråga innan vindkraften med den ökningshastigheten passerar vår tredje största kraftkälla vilket är kraftvärmeverk som producerar ca 8-9 procent. Riksdagen har satt upp en planeringsram att det 2020 ska vara möjligt att bygga vindkraft för en elproduktion på 30 TWh fördelat på 20 TWh landbaserade och 10 TWh till havs.
För närvarande är det svårt att få ekonomi på dom havsbaserade eftersom det är en förhållandevis ny teknik och kostsam att bygga. Ju längre ut från land desto dyrare är det att bygga och att ansluta till kabelnätet på land.
Vindkraften producerar genomsnittligt el ca 6000 av årets 8760 timmar och full effekt under ca 2500 timmar jämfört med vattenkraftens ca 4000 timmar med full effekt.
För att få en referens så producerar dom två vattenkraftverken i Horn, Tyrisfors och Blomsfors, 3,4 och 4,1 GWh tillsammans 7.5 GWh i genomsnitt enligtägarna Tekniska Verken jämfört med 2 st 2 MW vindkraftverk som då producerar ca 10 GWh.
Vattenkraften i Sverige och Norge används för reglera både vindkraftsproduktionen och elanvändningen. Det är en av anledningen att det så lämpligt att bygga för vindkraft i Sverige. Dom andra är att det är gott om vindlägen och glesbefolkat. Vindkraftsverken producerar normalt el vid vindhastigheter mellan 3 och 4 meter per sekund och når sin maximala effekt vid 12 till 14 meter per sekund.
Vid mycket starka vindar, uppemot 30 meter per sekund stängs de av säkerhetsskäl av.
I normalfallet är de konstruerade för att tåla vindhastigheter upp till 70 meter per sekund. Men även vattenkraftverken drabbas av svackor exempelvis så blir det ibland torrår när vattenmagasinen inte har fyllts på och då kan man spara på vattnet när vindkraften genererar el och blåser det inte i södra Sverige så kanske det blåser norra och tvärtom.
Vindkraften är en förnybar energikälla som varken ger några utsläpp, några miljöfarliga transporter av bränsle. Man brukar räkna med att vindkraftverk producerar tillbaka den mängd energi som gått åt under tillverkningen av vindkraftverket på 3 till 6 månader.
Vindkraftverken går också snabbt att montera ned och återvinna och lämnar inga bestående spår efter sig. Ur miljösynpunkt så tillhör vindkraften den energikälla som är en av de absolut bästa om man tittar på stora energikällor som fossila bränslen och kärnkraft och vilka miljömässiga fördelar vindkraften har. Fossila bränslen leder till försurning övergödning och klimatförändringar.
Kärnkraften kan ge förödande effekter vid olyckor. Brytning och slutförvaringen av uranet ger stora miljömässiga konsekvenser. Eftersom vindkraftverken inte släpper ut några växthusgaser såsom svavel och kväveoxider så bidrar utbyggnaden av vindkraft till att reducera miljöhoten både regionalt och globalt.
Om man då tittar på dom förnybara alternativen så är vattenkraften utnyttjad idag till ca 85 procent, kvar är fyra älvar i norr och ca 2000 mindre vattendrag.
Älvarna är skyddade i lag efter ett stort motstånd från bl.a miljörörelsen och sportfiskarna. Dom mindre vattendragen har svårt med lönsamheten och en svår tillståndsprocess framför sig och möter även stort motstånd från miljörörelsen på grund av att fördämningarna stoppar den utrotningshotade laxöringarna ålen musslor med flera djurs naturliga vandringar.
Potentialen är också begränsad till ca 5- 7 TWh. Solenergin är idag inte konkurrenskraftig bl.a för att tillgången är som störst när behovet är som lägst. Biobränsle förutsätter en expansion av fjärrvärme pga behovet av värmeunderlag för att ha en stor potential. Vågkraft är idag inte färdigutvecklat och har med våra isförhållanden stora svårigheter framför sig och har för låg potential. Något annat stort förnybart alternativ finns inte.
Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så fick vi importera el 2009 och 2010 och våra gamla kärnkraftverk från 70- och 80-talet är ju en tragisk och ofantlig dyr historia där 4-5 reaktorer av våra 10 st står still när dom behövdes som bäst så att vi blev tvungna att starta oljekondensverken i Karlshamn och Stenungssund och köra dom för fullt med en massa utsläpp som följd nu när inte elimporten räckte till.
Om man sen såg på Uppdrag granskning om kärnkraftverken i Ringhals och Forsmark så inser man att dom inte har någon framtid. Vi ökar vår elförbrukning varje år bl.a för att vi har överfört den energimängd vi hade till våra oljeeldnings uppvärmda hus till eldrivna värmepumpar. Vi vet att när det blir elbrist så stiger elpriset direkt och i våra grannländer Danmark, Norge och Tyskland ligger elpriset på mellan 2 och 3 kronor. Dom närmaste åren så kommer det troligtvis också eldrivna bilar som har en prislapp som gör möjligt för vanligt folk att köpa en och det behövs eftersom det har visat sig att det för gravida kvinnor är lika farligt att vistas i en avgasfylld statsmiljö som att röka.
Ja där har vi förutsättningarna så om det är någon som har någon förnybar alternativ kraftkälla som inte några nackdelar som kan producera ca 20-25 TWh så kom fram med det innan ni med trovärdighet kritiserar vindkraften.
Mina källor är Energimyndigheten, Svensk energi, Elmarknadsinspektionen, Näringsdepartementet och Svensk vattenkraftförening.
Göran Nilsson, Centern,
St Hycklinge Horn
Vindkraften i Sverige är nödvändig
Vindkraften är en naturlig del i Sveriges energiförsörjning och kan komma att spela en viktig roll i omställningen av energisystemet. Under 2011 producerade vindkraften 6,1 TWh vilket är en ökning med 2,6 TWh jämfört med 2010 eller 74 procent tillskott på ett år vilket för 2011 är 4,4 procent av Sveriges energiförsörjning.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.