Vinsterna ska stanna i företaget

Det finns en berättigad kritik mot börsnoterade företag, som delar ut alltför stor del av företagets vinst. För de allra flesta människor är det sund företagsekonomi att uppkomna vinster stannar i företaget.

Från läsekretsen2006-03-25 05:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På det sättet får företaget ekonomiska muskler för investeringar, kompetenshöjning av personalen och dessutom möjlighet att klara lågkonjunktur. Höga aktieutdelningar och bonussystem till ledningarna samt höga pensionskostnader underminerar företagens ekonomi. Men sådan är kvartalskapitalismen.
Tacka vet jag Ikea, som utan hänsyn till några aktieägare kan planera långsiktigt.
Nu visar det sig emellertid att otydlighet i skattesystemet kan leda till att upparbetat kapital kan komma att beskattas, populärt kallat Lex Uggla. Detta sätt att hantera förmögenhetskattelagen är enligt min mening direkt skadlig för framgångsrika företag.
Om företagaren inte kan visa på direkta investeringsplaner så blir man skyldig att ta upp överlikviditeten till förmögenhetsbeskattning. För en gammal fackföreningsman är detta inte rimligt. Vi vill ju att företaget skall ha så bra förutsättningar som möjligt och vi vill att upparbetade vinster skall stanna kvar i företaget.
Vänsterpartiet tycker att det måste finnas ett regelverk för att man inte skall kunna "gömma" kapital i företaget - och därigenom undkomma beskattning. Självklart skall man inte kunna använda företaget som bank eller för skatteplanering. Men vinster som upparbetas i företaget skall inte beskattas förrän de tas ut i lön eller kapitalinkomst.
Det är något besynnerligt att Vänsterpartiet skall vara det parti som driver frågan. Vi hoppas kunna övertyga regeringen om ändring i lagen. För fackliga organisationer och för samhället i stort är det viktigt att vinster stannar i företaget i stället för att delas ut till bonusar och pensioner.

Lennart Beijer, Hultsfred
Ledamot Näringsutskottet (v)

Läs mer om