Yxern - regleringsmagasin eller sjö

Yxern är Kalmar läns till ytan största insjö. Idag är den mer eller mindre sönderreglerad till förmån för nio stycken småskaliga vattenkraftverk nedströms i Botorpsån. Inget av kraftverken har vandringsvägar vare sig upp- och nedströms för fisk och ål samt andra vattenlevande djur och utgör därmed tillsammans med cirka 2000 andra vattenkraftverk det enskilt största problemet för att Sveriges ska uppnå miljökvalitetsnormerna i EU:s vattendirektiv, uppgift från HaV.

Från läsekretsen2015-03-28 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Yxerns regleringsamplitud är nästan 3 meter enligt en vattendom från 1938, vilket måste ses som mycket i en inlandssjö i södra Sverige. Vad det naturliga vattenståndet en gång i tiden varit när sjön haft en naturlig sjötröskel är svårt att avgöra, men kanske det kan gå att forska fram i arkiv.

Yxerns akuta situation beror på att Sverige har en föråldrad vattenlagstiftning, 1918 års vattenlag i kombination med kraftbransch som beskriver sin vattenkraft som "grön" har gett oss denna i situation i sjön Yxern.

En återgång till en nivå som är stabilare och med en amplitud på kanske max 50-70 centimeter är förmodligen mer naturlikt än dagens situation.

En sådan vattennivå kan ordnas genom ett relativt brett skibord med en v-formad slits i mitten vid sjöns utlopp i södra delen. Rätt konstruerad och dimensionerad kan en sådan göras så att en acceptabel max- och minnivå skapas, samt även ett minsta flöde i utloppet på runt 0,5 kbm/sekund som lägsta.

Det skulle betyda att nedströms liggande kraftverk inte längre kan styra flödet, utan de får hålla till godo med det vatten som kommer, när det kommer. Det innebär rent energitekniskt inga bekymmer, eftersom inte ett enda av kraftverken används som reglerobjekt, skriftligen Svenska Kraftnät.

Kraftverken nedströms Yxern tillhör inte den viktiga andelen kraftverk i Sverige som reglerar elnätet mot fluktuerande konsumtion och intermittent energiproduktion, som t.ex. vindkraft.

Energiproduktionsförlusten som uppstår om ovanstående genomförs måste ses som mycket marginell jämfört de positiva effekter som uppnås i sjön för miljön och för den närboende.

En ytterligare poäng är att dammluckor som ska kontrolleras och repareras kan tas bort, sjöns nivå regleras utan hjälp av mekanik som kräver tillsyn. Om kraftverken ska vara kvar ska de ovillkorligt miljöanpassas så att fisk och ål levande kan passera kraftverken och inte som nu är fallet malas ner till färs.

Ovanstående kan uppnås genom en frivillig omprövning av regleringsföretagets villkor, och ligger alltså så långt i händerna på det kommunalägda Tekniska Verken. Nu har länsstyrelsen i Kalmar län tillsammans med både regleringsföretaget och Vimmerby samt Västerviks kommun skickat in en förfrågan till kammarkollegiet i Stockholm om hur man på bästa sätt kan rädda sjön Yxern.
Dagens situation i sjön Yxern är helt oacceptabel.

Tino Åberg,
Älvräddargrupp Vimmerby-Västervik

Christer Borg,
ordförande i Älvräddarna

Läs mer om