Svar till Erik Paulsson, "Gratis är inte alltid gott", Vimmerby Tidning 14/8
Erik Paulsson, C, vill veta vilken samhällsnytta fria resor kan göra för våra unga.
Några exempel ur verkligheten som jag själv haft möjlighet att studera under de tio år jag arbetat som högstadielärare:
Fria resor med kollektivtrafiken är bra för Alfred 14 år, han bor i Målilla men spelar fotboll i Hultsfred. Träning tre kvällar i veckan, match till helgen. Nej, föräldrarna jublar inte över att behöva köra fram och tillbaka fyra extra gånger i veckan på sin fritid. Med vårt förslag kan han själv ta sig till fotbollen.
Fria resor är bra för Eva, 15 år som bor i Järnforsen utanför Virserum. Hon älskar film på bio. Det finns ingen bio i Järnforsen, det finns det däremot i Hultsfred. Hon kan ta bussen dit och hem.
Fria resor är bra för Sarah 14 år. Hon har fått sitt första sommarjobb på ALV men bor inte i Vimmerby, hon bor i Västervik. Hon kan åka buss mellan städerna 23 gånger per dag. Visst, den som arbetar kan betala för sig. Men om du tjänar din första lön vill du inte lägga 1300 per månad på ett busskort för att ta dig till jobbet!
Du skriver att ”på landsbygden finns inga andra bussar än de som utgör skolskjutsen”. Du borde kolla fakta Erik. Vi har den anropsstyrda närtrafiken som når hela länet. Fungerar som en taxi, du ringer och beställer den. Men priserna är som på en vanlig buss. Denna satsning har kommit till eftersom de rödgröna styr Landstinget idag.
Jag uppmanar dig Erik – fråga vilken ung människa som helst om de vill ha fri kollektivtrafik eller inte. Fråga deras föräldrar om de tycker att det är ekonomiskt och klimatsmart att ständigt skjutsa/hämta barnen efter aktiviteter och nöjen. Att unga utvecklas betyder att samhället utvecklas.
Så ser vi på det.