"Som världen ser ut nu finns det inte plats för krig"

"Som världen ser ut nu finns det inte plats för krig. All kraft måste sättas in på att rädda jorden och alla människor, som bor på den", skriver Bengt Svensson. Bilden är från Ukraina.

"Som världen ser ut nu finns det inte plats för krig. All kraft måste sättas in på att rädda jorden och alla människor, som bor på den", skriver Bengt Svensson. Bilden är från Ukraina.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Vimmerby2024-08-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som leder sitt folk vilse lovar fred och lycka bara de får något att tugga, men förklarar krig mot alla som inte stoppar något i gapet på dem. Tusenårig skrift.

Krig är det äventyr, som alla pojkar har drömt i lugna kvällar i kakelugns-vrån. Det var det stora äventyret, som skövlade så många liv och medförde brutal förstörelse, förhärjade så många själar, det sköna krigsäventyret, som man målat i så strålande färger, som så många män i fredstid trodde sig älska.

”Livet i skyttegravarna”, 1914-1918, Léon Treich.

När skall världen upptäcka att det är män som krigar och förstör?

Varför finns det så många vilsekomna män, som fångas upp av olika terrororganisationer? Varför får de inte plats i det humana samhället?

Kriminella gäng i Sverige består huvudsakligen av pojkar, som den svenska skolan har slagit ut. Terrororganisationer och kriminella gäng vill markera sina revir, det vill säga att de vill ”pinka in sitt revir”. Detta är exakt samma sak som krig går ut på.

Miljontals och återigen miljontals män har blivit mördade med krig som förevändning. De flesta av dessa män hade fördragit att få leva ett lugnt och behagligt liv istället för att bli ”krigs-hjältar”, vilket i själva verket var ”pinka revir”-hjältar. Drivkraften bakom alla dessa mord, plundringar, skövlingar, dödandet av oskyldiga civila, kvinnor och barn är diktatorer av olika slag. Det är aldrig vanliga människor, som önskar krig. De vill leva i fred tillsammans med sina grannar.

För att förhärliga mord och vandalisering används begreppet ”krig”. Ända syftet med krig är att erövra land, vilket är det samma som att utöka sitt revir. Detta görs genom att ”pinka in” ett landområde. Ju brutalare erövringen är desto hjältemodigare är det. Våra ”hjälte-kungar” Gustaf II Adolf och Karl XII härjade i Europa under många år och gjorde livet outhärdligt för folket. En relevant benämning är ”pinka revir”-kungar. Bland dagens ”pinka revir”-potentater finns Putin.

Män, som inte tror på konfliktlösning genom våld och vägrar att ”pinka revir” straffas på något sätt. De är egentligen de riktiga hjältarna. När kommer minnesmärken att resas över vapenvägrare och desertörer?

Som världen ser ut nu finns det inte plats för krig. All kraft måste sättas in på att rädda jorden och alla människor, som bor på den. Detta kan endast göras genom samarbete, samarbete, samarbete. Inte genom våld.

Samarbetet måste börja med att människor, som vill lösa konflikter med våld, och människor, som vill lösa konflikter genom samarbete, respekterar och samarbetar med varandra.

Börja kalla krig för vad det är, nämligen ”pinka in revir”.