Nationaldagen firades med pompa och ståt på hembygdsgården i Kisa. Inledningsvis spelade Horns musikkår marschmusik samtidigt som ett tiotal föreningar knallade ner med fanbärare i täten mot bygdegården scen med Kisasjön i bakgrunden.

Kinda Nationaldagskommitténs ordförande Nils-Gunnar Wenov hälsade välkommen:

– Välkomna till den här underbara eftermiddagen, då vi slår värmerekord. Vi har firat nationaldagen sedan 1983 och 2005 blev nationaldagen en helgdag. Vi ska vara tacksamma att vi får leva i det här fantastiska landet.

Artikelbild

| Barbro Bragée och Maj-Lis Johansson fick ta emot föreningsledarpris av Hans Måhagen

Näste talare var kommunfullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) som hälsade våra nysvenskar välkomna till Kinda:

– Medborgarskapet innebär både rättigheter och skyldigheter. I Kinda har 36 nya medborgare invandrat och det är precis vad vi gjorde från Kisa till Amerika med Peter Cassel och hans sällskap.

Kinda kulturskola underhöll med tre konstellationer. Först ut var Lukas och Emelie som spelade "Den blomstertid nu kommer" på trumpet. Mer trumpet blev det av trion Ludvig, Edvin och Valdemar som spelade "Love me tender". Tjejbandet Tasty – som består av Tuva Nior, Matilda Andersson, Ingrid Engå och Emma Djärv – bjöd på ett par populära låtar från Spotify.

Nationaldagens högtidstalare var förre riksdagsmannen Carl Gustav Nilsson från Björsäter:

Artikelbild

| Tjejtrion Julia Edgar, Lisa Wedberg Nordh och Julia Berglund prisades för sina noveller

– Jag har fått göra en fantastisk färd från Björsäter över Åtvidaberg och ner till Kisa med all vacker natur och sjöar. Jag vill nog påstå att jag står på en av landets vackraste hembygdsgårdar. Trots skogsbränder och stort angrepp av granbarkborren ska vi inte gripas av klimatpanik. Vi har aldrig haft så mycket skog som nu och min bil drar bara hälften så mycket bensin som bilarna gjorde för tio år sedan. Vi behöver inte skämmas för att ta en tur med bilen eller en flygresa utomlands.

Sofia Fälth och Erik Zentio bjöd på flera sånger och musik, bland annat "Där björkarna susa".

Artikelbild

| Sofia Fälth och Erik Zentio underhöll med sång och musik

Samhällsbyggnadsnämndens 1:e vice ordförande Hans Måhagen fanns på plats för att dela ut föreningsledare pris och pris till tre elever i årskurs 9D för deras novelluppsatsvinster.

Barbro Bragée och Maj-Lis Johansson fick ta emot kommunens föreningsledarpris och tjejtrion Julia Edgar, Lisa Wedberg Nordh och Julia Berglund prisades för sina noveller.

Artikelbild

| Lukas och Emelie spelade "Den blomstertid nu kommer"

Eftermiddagen avslutades med ett fyrfaldigt leve och "Du gamla, Du fria".