För ett par månader sedan samlades nära hundra personer i Kjettestorps loge för att fira att Kjettestorp-Grönede-Vimantorps älgjaktlag i år firar 90 år. Samma loge var i går samlingsplatsen för 30-talet jägare som i går drog igång årets jakt på de 2 600 hektar stora markerna. Det var nära på lika många jägare som samlades den 13 oktober 1928 i Grönede när jaktlaget bildades. Då fälldes fem tjurar och tre kor. Under 1930-talet var det ett växlande resultat jaktmässigt och under 1940-talet fälldes inte en enda älg. Från början av 1950-talet fram till mitten av 1976 var det en måttlig ökning av avskjutningen. 1976 sköts tio älgar och det följdes av en minst sagt älgexplosion fram till 1984 då inte mindre än 28 älgar fälldes. 1992 sköt Ingemar Bäck jaktlagets 200:e älg och 2008 fälldes den 500:e älgen av Damir Ramic.

Under förra årets jakt sköts två vuxna tjurar och tre kalvar. Inför årets jakt som var det sista av treårstilldelningen så får fyra vuxna djur och fem kalvar fällas. Under gårdagen var målet att hinna med tre drev, Busehål, Västra drevet och Bodåsdrevet.

Efter att jaktlagets ordförande Johan Samuelsson och jaktledare Henrik Boberg gått igenom föreskrifter och regler för årets jakt var det dags att ta fram kortleken och dela upp passen till 13 skyttar. Resterande jägare gick i drevet, med undantag för Bo Andersson och Karl Jakobsson som skötte eldarna för grillningen av korv mellan passen.

Artikelbild

| Rast och vila mellan passen

Förs ut var Busehål, ett drev från crossbanan och till Grönede. Jag laddade kameran och Bengt Samuelsson laddade bössan.

– Jag har varit med i det här gänget i 25 år men jagat älg sedan 1978. Totalt har jag fällt 56 älgare, varav en sextaggare, säger Bengt Samuelsson.

Första passet var älgfritt, däremot fanns det både rådjur och vildsvin i drevet och bredvid Bengt och mig hade vi en ekorre i en tall.

Efter kaffe, smörgås och grillad korv var det dags för pass nummer två, Västra drevet som gick från Vimantorp till Glimmingen och här skulle det smälla flera gånger om skulle det visa sig.

Artikelbild

| Johan Samuelsson fäller dagens tredje älg

Jag fick förtroendet att sitta med ordförande själv, Johan Samuelsson. Vi satt ett 70-tal meter från sjön Glimmingens strand.

Efter en kvart small det. Det var Nils-Göran Carlsson som fällde en kviga, vilket var hans 33:e älg totalt. Några minuter senare small det igen. Denna gång var det Devon Danley som fällde en tjur, en femtaggare. Det var hans andra älg som han sköt.

Artikelbild

| Nils-Göran Carlsson fällde sin 33:e älg

När pass folket började känna sig färdiga blev några omdirigerade och vad får vi se i skogsbrynet 300 meter bort, jo en älgtjur som lugnt och vackert kom emot oss. När tjuren var ett 60-tal meter bort visslade Johan Samuelsson. Tjuren ställde sig blixtstilla och med ett perfekt skott fällde Johan sin åttonde älg. Något tredje drev blev det inte i går. Det blev slakt istället.

Nu har det anrika älglaget fällt 557 älgar under sina 90 år. Men det kan bli fler, man jagar till och med lördag och har ett vuxet djur och fem kalvar kvar.

Artikelbild

| Bo Andersson och Karl Jakobsson skötte eldarna för grillningen

– En mycket lyckad jaktdag, summerade jaktledare Henrik Boberg.