– Vi ska verkligen vara stolta över den insats som skolorna och eleverna har gjort, det har varit en fantastisk uppslutning. Hållbarhetsarbete ligger definitivt i tiden och vi måste jobba tillsammans för en bättre framtid, säger Märit Björk som ansvarar för skräpplockarkampanjen på lokal nivå.

Det var under förra veckan som Håll Sverige Rent presenterade årets toppkommuner. Enligt de första uppgifterna skulle 1 706 barn i Kinda ha deltagit i "skräpjakten", siffror som fick Märit Björk att ana oråd. Efter en del efterforskning upptäcktes det att eleverna på Rimforsa skola hade dubbelanmälts. Siffran rättades till och hamnade på cirka 1 300 barn, något som ändå placerade Kinda bland de tio kommuner som hade flest skräpplockare i förhållande till antalet barn i förskolan till årskurs sex.

– Vi har väldigt höga siffror för att vara en så liten kommun, det är nästan 100 procent av alla elever som har bidragit på ett eller annat sätt. Det är viktigt att våra barn och unga får vara med och bidra till ett hållbart samhälle. De har lärt sig massor under projektet, menar Märit Björk.

Artikelbild

| Kinda är en av de tio kommuner som kvalificerat sig till kampanjens final och kan därmed vinna hem en konsert med Electric Banana Band.

Tillsammans med bland annat Finspångs och Filipstads kommuner har Kinda kvalificerat sig till kampanjens final och har nu chans att vinna en konsert med Electric Banana Band och bröderna Norberg. Om det vill sig riktigt väl så kommer artisterna att besöka kommunen den 7:e september. Vinnarkommunen kommer att utses i mitten av månaden.