På kvällen den 3 december körde en man i 40-årsåldern på en motionär som skadades svårt och senare avled av sina skador. Bilföraren greps efter några timmar och anhölls, två dagar senare häktades han. I dag åtalades mannen i Linköpings tingsrätt för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och smitning från trafikolycka.

Enligt åtalet ska mannen ha orsakat motionärens död genom att köra på honom med en lätt lastbil på kvällen den 3 december och att gärningen begicks genom oaktsamhet då färden var på en raksträcka där bilföraren kört på motionären som varit väl synlig genom reflexer och pannlampa när han körde rullskidor. Föraren var dessutom påverkad av alkohol.

Bilföraren erkänner händelseförloppet men nekar till brott då det gäller både grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Åtalspunkterna, smitning från trafikolycksplats, grovt brott, och olovlig körning, då mannen saknade körkort, erkänner han. Mannen som efter några timmar återvände och forcerade olycksplatsen åtalas även för ytterligare ett fall av grov vårdslöshet i trafik, då han var nära att köra på både räddningstjänstens personal och polis som fick kasta sig åt sidan.

Artikelbild

| Kvällen den 3 december omkom en motionär på länsväg 134 när han blev påkörd.

Två polispatruller tog upp jakten på mannens framfart i hastigheter mellan 60 och 110 kilometer i timmen och vid flera tillfällen körde han ner i diket på båda sidor av vägen. Bilföraren körde mot Österbymo för att åka in på en mindre väg och här tog färden slut. Polisen grep mannen som var starkt alkoholpåverkad, alkoholkoncentrationen i hans blod visade att han under eller efter färden hade 2,21 promille i blodet.

Brottet bedöms som grovt då den höga alkoholkoncentrationen och körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att han kört mycket nära personal från räddningstjänsten och polis så att de var nära att bli påkörda. Mannen erkänner brott. Han åtalas även för grovt rattfylleri och olovlig körning. Brott som han är misstänkt för i Vetlanda kommun i november förra året.

Till kommande huvudförhandling i tingsrätten har åklagaren åberopat ett stort antal vittnen samt bland annat teknisk bevisning som fotografier och protokoll från brottplatsundersökning.