Det har varit en intensiv inledning på augustimånaden för räddningstjänsten i Kinda. Mellan den första och sjunde augusti fick de in totalt 15 larm av varierande storlek, men för en deltidsbrandstation är det ovanligt mycket, det menar räddningschef Thomas Blixt.

– Det är väldigt ovanligt för oss. Det brukar sällan ligga på två larm per dygn, säger han.

Under den intensiva veckan har de fått hantera bland annat mindre skogsbränder, trafikolyckor och ärenden som har varit risk för brand i hus eller lägenheter. Den förste augusti skedde en kollision mellan två personbilar i centrala Kisa, och dagen därpå fick räddningstjänsten rycka ut till en adress i Kisa där man hade upptäckt röklukt. När de tog sig in i lägenheten så visade det sig att en spisplatta var påslagen, men ingen brand hade uppstått.

Artikelbild

| Under första veckan i augusti har det varit ovanligt mycket att göra för räddningstjänsten i Kinda.

– Det är otroligt bra att förbipasserande och grannar hör av sig till oss i de här lägena. De hörde brandlarmet och ringde sedan till 112. Så det är jättebra att folk reagerar, säger Thomas Blixt.

Han tillägger att i vissa perioder kan det bli så här utan att det finns någon bakomliggande förklaring till det. Under de här dagarna har räddningstjänsten varit ute på tre skogsbränder och att de har uppkommit har berott på olika anledningar. Åska har varit orsaken i vissa fall. Till skillnad från förra sommaren då den enorma hettan bredde ut sig över Sverige, så har det kommit fler regnskurar i år, vilket Thomas Blixt ser som en stor anledning till att veckans tre skogsbränder inte fick någon stor spridning.

– Tack vare regnet så har inte skogsbränderna fått någon riktig fart. Hade det inte kommit något regn den här sommaren så kunde situationen ha varit mycket värre, säger Thomas Blixt.

I måndags fick räddningstjänsten rycka ut till en skogsbrand vid Kassjön som är en mindre sjö belägen mellan sjöarna Åsunden och Nimmern. I det fallet var regnet som hade kommit tidigare till stor hjälp för att branden inte skulle spridas. Den här branden upptäcktes i ett tidigt skede eftersom några personer vandrade i närheten.

Artikelbild

| I tisdags kom ett larm om en mindre brand vid Värgårdsudde i Kisa. Den gick relativt enkelt att släcka med hink och vatten.

– Att vi får in larmet tidigt kan vara en avgörande faktor och min uppfattning är att Kindaborna är duktiga på att vara ute i skog och mark och samtidigt vara observanta på sin omgivning, säger Thomas Blixt.