Pressfrihet kan inte tas för givet

Den 3 maj uppmärksammas pressfrihetens dag. I en tid där allt går fort och det är svårt att skilja på vad som är sant och vad som är fake, är denna dag extra viktig.

Den 3 maj uppmärksammar vi pressfrihetens dag.

Den 3 maj uppmärksammar vi pressfrihetens dag.

Foto: Michael Nordin/Malin Jonsson

Krönika2024-05-03 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är egentligen en sann nyhet? Kan vi lita på alla klipp i sociala medier eller kampanjer med starka budskap som sprids i raketfart i digitala kanaler? Och kan vi ens lita på att personen som påstår något finns på riktigt eller är det ett AI-genererat ansikte som talar till mig?

Vi lever i en värld som ständigt är i rörelse, där det sker krig och katastrofer och där det ibland kan vara svårt att skilja på vad som är trovärdiga nyheter och vad som är påståenden eller åsikter. Men också där en del medvetet sprider desinformation med egna avsikter.

För en lokaltidning som Vimmerby Tidning är det kanske avlägset att tala om krig, men det fria ordet och en fri och oberoende journalistik är likväl minst lika viktigt på små orter som exempelvis Vimmerby och Hultsfred. Det är viktigt att vi har möjlighet att granska makten och ge så relevant information som möjligt till våra läsare. Vår roll som journalister är att granska och återge nyheter som vi har värderat genom källkritiska ögon, satta i ett sammanhang. Nyheter där vi låter flera sidor komma till tals, för att ge en så bred bild som möjligt. Allt för att du som läsare, eller tittare i våra digitala kanaler, ska få så mycket information som möjligt.

Den 3 maj uppmärksammas pressfrihetens dag. Varför är det viktigt? Jo, för att pressfrihet och yttrandefrihet inte är en självklar del i hela världen. Att publicera oberoende journalistik är en grundsten i demokratin och något som är värt att uppmärksamma varje dag. Enligt pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser, rankas Sverige på fjärde plats av totalt åtta länder där pressfriheten räknas som "bra". Men i majoriteten av världens länder är pressfriheten i en "problematisk", "svår" eller "mycket allvarlig" situation, enligt samma index. 

Därför ska denna rättighet inte tas för givet ens i Sverige eller Vimmerby, utan den ska försvaras, uppmärksammas och påminnas om.