Vad är det som avgör om julen blir lyckad?

Det lackar mot jul och det är inte bara fullt upp att göra i tomteverkstaden utan det verkar vara full aktivitet på alla arbetsplatser och i alla hem…

Vad har du för recept för en bra jul?

Vad har du för recept för en bra jul?

Foto: Kallestad, Gorm

Krönika2019-12-20 14:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad har du för recept för en bra jul?

Det är lätt att springa ända in i kaklet för att hinna göra färdigt allt så att julen ska bli så där härligt perfekt som i sagans värld. Men så här dagarna innan julafton kanske det är dags att fundera över vilka ingredienser man vill ha för julfirandet. För vad är det som avgör om julen blir lyckad eller inte? Det verkar vara många som tror att för att få vara lite ledig måste man först ha klarat av ALLA ”måsten”. Men vad händer då med ens eget mående innan julafton? Antingen kanske man är fullständigt slut och kraschar i soffan eller också så är man så uppe i varv att man inte klarar av att sitta still. Så den första ingrediensen som jag vill ha i mitt julfirande blir närvaro. Så då behöver jag kanske sortera och prioritera men även delegera för att bestämma vad jag ska ha för ambitioner med julfirandet så att jag klarar av att ”landa” lagom till jul.

Nästa ingrediens blir perspektiv. För vilket perspektiv jag väljer att ta på saker och ting får stor påverkan på hur jag kommer att uppleva min jul. Och med god närvaro så får jag också lite lättare att välja att se glaset som halvfullt snarare än halvtomt. Det får mig att tänka på ett samtal som jag hade med en kollega för flera år sedan när jag nyligen hade blivit änka och därmed var ensamstående morsa med två tonåringar. Jag var själv lite fundersam inför julen för det kändes lite ensamt då vi inte direkt är någon stor familj. Kollegan å andra sidan kämpade för fullt med att försöka sy ihop julfirandet med sin moderna storfamilj med väldigt många olika önskemål. Då insåg jag helt plötsligt fördelarna med att det inte var så många olika viljor som skulle synkas.

Men viktigaste ingrediensen är nog trots allt ändå vilka jag väljer att fira jul med. Att få hem ungdomarna och få rå om sina nära och kära och bara umgås och ha det bra. Det är sann lycka för mig. Vi försöker dessutom hitta på någon uteaktivitet så att man inte blir helt förslappad och bara sitter inne och äter.  Men efter en spännande utflykt så brukar alla vara nöjda och glada. Och skulle dom inte vara nöjda och glada så är det också ok, för allting måste inte vara perfekt. Det räcker med att bara få vara tillsammans. 

Yvonne Rosmark är egenföretagare och driver företaget Global Footprint AB. Hon nås på yvonne.rosmark@globalfootprint.se

Läs mer om