2011 - ett mörkt år

Statistiken talar sitt tydliga språk: 2011 kommer att gå till historien som ett mörkt år. Det är skrämmande siffror som Trafikverket nu presenterar över antalet omkomna i trafiken. Olycksstatistiken har skjutit i höjden och antalet dödade har ökat från 228 förra året till 281 personer hittills i år. Då bör man också ha i åtanke att de mest förrädiska månaderna november och december inte är inräknade. Det är utan tvekan två jättekliv bakåt i jakten på nollvisionen.

Foto:

Krönika2011-12-08 08:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Vart ska det sluta undrar vi? Antalet svårt skadade fotgängare har ökat till 272 personer och kollar vi på olyckorna med dödlig utgång så har hela 44 gående omkommit i trafiken jämfört med föregående år då det var 21. Dessutom visar en granskning som Motormännen genomfört att så mycket som vart tredje övergångställe inte håller måttet.

Brister som kostar liv
I en undersökning fick 4000 personer frågan om fotgängare har företräde vid övergångställen och så mycket som 10 procent svarade nej och fyra vet inte. En märklig sak är att man får köra på utländskt körkort i ett år innan man måste ta ett nytt. Något som brukar skapa problem då många inte skaffar något nytt när väl giltigheten gått ut, utan fortsätter att köra. Dessutom får personer med körkort utfärdat inom ESS-området byta ut sitt utländska körkort mot ett svenskt. Om detta är en bidragande orsak till att antalet omkomna i trafiken återigen ökar låter vi vara osagt, men många länder har inte de förebyggande riskutbildningarna. När mitträcken sattes upp längs våra vägar kunde man se att olyckstatistiken sjönk. En annan sak som slår oss är att antalet fartkameror längs vägarna aldrig har varit så många, detsamma gäller antalet trafikolyckor. Nu kan man ställa sig frågan om det finns ett samband? Vårt råd är ta det lugnt i trafiken, använd sunt förnuft och planera din körning. För du vill ju inte bli en siffra i statistiken!

Läs mer om